Még egy cserét is lezavart az V. kerület, hogy el tudja adni a főutcai ingatlant

BSZ 2008
2015.02.16. 10:44
Másfél év alatt 70 millió forintos tiszta hasznot hozott egyetlen kisebb méretű üzlethelyiség a Heim Péter–Serfőző Péter-féle üzleti körnek. A Zrínyi utca sarkán lévő, időközben menő kávézóvá alakított ingatlan 2010-ben még nem is volt a Rogán Antal vezette önkormányzat tulajdona, a fővárostól kellett megszerezni, de ez sem volt akadály. A kerület ügyintézési rekordot felállítva, elcserélte, és négy másik ingatlannal együtt villámgyorsan betuszkolta egy önkormányzati cégbe, amelyet Heimék külföldi vállalkozása rögtön fel is vásárolt. Az üzlethelyiség innen aztán gyorsan új gazdára talált a piacon.

Közel kétszeres áron tudta eladni Serfőző Péter, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár sógora azt az V. kerületi ingatlant, amelyet néhány hónappal korábban csomagban vett meg Heim Péter luxemburgi cége az akkor még Rogán Antal által vezetett belvárosi önkormányzattól.

Olajozott gépezet

2010. január 11. Rogán Antal indítványozza Ikvay-Szabó Imrénél, hogy a főváros cserélje el a Zrínyi 14. alatti rendelőt.

2010. január 14. A képviselő-testület dönt a BLIF alaptőkénkének apport útján való felemeléséről, és támogatja a Zrínyi 14. cseréjét, amelyet ekkor már szintén az apportált ingatlanok közé sorol.

2010. január 28. A képviselő-testület megszavazza a Zrínyi 14. és a volt Kossuth téri bölcsőde cseréjét. Ekkor szavazzák meg a BLIF új alapító okiratát is.

2010 február Az V. kerület és a főváros aláírja a csereszerződést.

2010. április 9. Hivatalosan is átadják a Belváros Főutcáját, az Október 6. utcára néző rendelő így az V. kerület legmenőbb utcájának része lesz.

2010. május 19. Az önkormányzat pályázatot ír ki a BLIF 100 százalékos részvénycsomagjára.

2010. június 18. A Földhivatal bejegyzi Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat tulajdonjogát a Zrínyi 14.-re.

2010. június 29. Az önkormányzat tulajdonosi és elidegenítési bizottsága érvényesnek találja a luxemburgi bejegyzésű Praefinium első fordulós ajánlatát.

2010 július 5. Elkészül a BLIF eladásának előterjesztése képviselő-tesületi ülésre.

2010. július 7. A pályázat harmadik fordulója is sikeresen lezárul.

2010. július 8. Az önkormányzat zárt ülésén megszavazzák, hogy a Praefiniumnak adják el a BLIF-et.

2010. július 28. A Földhivatal bejegyzi a BLIF tulajdonjogát a Zrínyi 14.-re.

2011. január 11. A Földhivatal bejegyzi a Simsala Kft. tulajdonjogát.

2012. február 9. A Földhivatal bejegyzi az MB Internationalt tulajdonosként.

Az Index birtokába került dokumentumok alapján biztosra vehető, hogy a Luxemburgba bejegyzett Praefinium SICAV-FIS mögött álló társaság viszonylag kicsi, de kiválóan megtérülő befektetésként könyvelhette el a Zrínyi utca–Október 6. utca sarkán található, 292 négyzetméteres üzlethelyiség adásvételét.

A Praefinium 2010 júliusában öt ingatlanból álló portfóliót szerzett meg 2,6 milliárd forintért az önkormányzattól. A megvásárolt csomagba bekerült többek között egy egymilliárd forintra értékelt bérház és egy félmilliárdos Dorottya utcai épület is. Ez utóbbiról derült ki néhány hónapja, hogy 120 szobás hotel kialakítását tervezik benne, és a projektcégben sógorával együtt Giró-Szász András is résztulajdonos.

Lendületben az önkormányzat 

A Zrínyi utcai ingatlan a portfólió legkisebb darabja volt, de az önkormányzatnak mégis oda kellett tennie magát, hogy 2010 nyarán eladhassa: az üzlethelyiség ugyanis 2010 elején még nem volt a tulajdonában. Júliusra viszont már elcserélték, apportálták, megpályáztatták,  és el is idegenítették. A kronológiából látszik, hogy ebben az ügyben milyen szokatlan olajozottsággal működött a hivatali gépezet.

A Zrínyi utca 14. sarkán található egykori orvosi rendelő a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képezte. 2010 januárjában azonban Rogán Antal polgármester levélben fordult Ikvai-Szabó Imréhez, arra kérve főpolgármester-helyettest, hogy cserélje el a Kossuth tér 18. 6. emeleti lakásáért, ahol korábban az V. kerületi önkormányzat bölcsődéje működött. A felajánlott bölcsőde méretében hasonló volt, de Rogán a gördülékeny lebonyolítás érdekében az egymilliós forintos értékkülönbözet pénzbeni megfizetését is kilátásba helyezte.

A cserét egy 2009-es vagyonértékelés alapján ütötték nyélbe, amely 90,3 millió forintra becsülte a Zrínyi utcai, 292 négyzetméteres rendelőt. A belvárosi önkormányzat a 2010. február 11-i ülésen – támogatva Rogán sürgősségi előterjesztését - megszavazta, hogy a csere után a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt.-be (BLIF) apportálják az ingatlant, és itt határozták el azt is, hogy a cég korábbi 100 milliós alaptőkéjét a teljes portfólióval 2 milliárd 780 millióra emelik.

Az Zrínyi 14. apportlistán szereplő ára kis mértékben csökkent az értékbecsléshez képest, pedig már ott is beszámították, hogy a környékről eltűntek a külföldi befektetők, és a válság miatt még az sem érződik az ingatlanárakban, hogy az Október 6. utcán épp alakítják a belváros új főutcáját. A főutca-projekt 2010 elején fejeződött be, Rogán Antal április 9-én ünnepélyesen át is adta az átépített Október 6. utcát.

A BLIF alapításkor Sélley Zoltán, a kerület jelenlegi jegyzője lett a részvénytársaság vezérigazgatója, és az önkormányzat még 1,2 millió forintos havi díjat is biztosított a fizetési és működési költségek fedezésére.

Senki az égvilágon nem látta

A sikeres előkészületeket követően 2010 nyarán még inkább felgyorsultak az események. A Zrínyi utca 14. a tulajdoni lap szerint hivatalosan július 18-án került a Belvároshoz, két hét múlva pedig már a BLIF eladásáról szóló önkormányzati előterjesztés is kész volt.

Ezzel párhuzamosan másfél hónap alatt levezényelték a BLIF eladására kiírt háromfordulós pályázatot is, amely július 7-én, egy nappal azelőtt a képviselő-testület egyáltalán támogathatta volna az eladási szándékot, le is zárult. Mivel a luxemburgi cég adott be egyedül érvényes pályázatot, az apportlistán szereplő forgalmi értéknél 80 millióval kisebb vételi ajánlatát hozták ki győztesnek.

A július 8-i zárt ülésen így már nem csupán azt fogadhatta el a képviselő-testület, hogy támogatja a BLIF eladását, hanem azt is, hogy a megkötik a Praefinium SICAV-FIS-szel az adásvételi szerződést. Az ülés jegyzőkönyve szerint egyetlen ellenzéki képviselő problémázott. Palotás Imre azt kifogásolta, hogy a képviselőknek úgy kellett dönteni, hogy "senki az égvilágon nem látta" az ajánlatot, sőt az eredeti menetrendtől eltérve az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottság sem véleményezhette a milliárdos üzletet. Palotást végül Rogán megnyugtatta, hogy a legközelebb jobban figyelnek majd arra, hogy a képviselők is megismerhessék az előterjesztéseket.

A testületi döntés után a luxemburgi cég 2,6 milliárdért megvehette a BLIF-et, és természetesen az ingatlanokat, és július 28-án a Zrínyi utcai helyiség tulajdoni lapjára is rávezethették az új tulajdonos nevét.

Mint ismert, januárban derült ki, hogy a luxemburgi cég képviseletében Heim Péter járt el az önkormányzatnál. Az önkormányzat négy éven át nem volt hajlandó megnevezni a vevőket. A titkolózásnak az vetett véget, hogy előkerült egy papír, amelyen Heim magát vezető tisztségviselőként megjelölve igazolta az önkormányzatnak, hogy Praefinium SICAV-FIS rendelkezik a vásárláshoz szükséges pénzzel, amit a szerződés aláírása után 60 napon belül át tudnak utalni.

Serfőző vette át a stafétát

Heim, miután kiderült a belvárosi ingatlanvásárlásban játszott szerepe, azt nyilatkozta, hogy 2012-re ő teljesen kiszállt az ügyletből. A Blikknek nyilaktozva azt állította, hogy a Praefinium SICAV-FIS a hitelválság miatt nem tudott mit kezdeni az épületekkel, ezért a továbbértékesítés mellett döntöttek. „Az értékesítés folyamatában magam nem vettem részt, azt Serfőző Péter BLIF vezérigazgató intézte.”

Vezérigazgatóból felszámoló

Serfőző Péter, Giró-Szász András sógora és üzlettársa lett a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt. végelszámolója, adta hírül a legutóbbi HVG. A cég végelszámolása tavaly év végén kezdődött. A hetilap felhívja a figyelmet arra, hogy a másfél milliárdos saját tőkéjű cég korábbi vezetője is Serfőző volt, 2010. szeptember 30-án lett vezérigazgató, miután Paefinium öt ingatlannal együtt megvette az önkormányzattól a céget. 2012 májusában a luxemburgi Paefinum helyébe a Hausop Kft. lépett tulajdonosként. A Hausop Lovas Péter érdekeltsége, ahogy a Blixton Kft. is, amely Serfőzővel és Giró-Szász Andrással együtt birtokolja a Dorottya 8 Hotel Kft.-t, azt a céget, amely időközben kiszakadva a BLIF-ből magával vitte a Dorottya utcai félmilliárdos ingatlant.

Miután a pesti belvárosban elvégezte feladatát, Serfőző másik cége, a Zrínyi 14.-et értékesítő Simsala Kft. is felszámolás alá került, de előtte tulajdonost is váltott. A cég új központja Felsőpakonyon a Kossuth utcában található.

A dokumentumok tanúsága szerint a Serfőző Péter érdekeltségébe tartozó Simsala Kft. 2011 elején valóban átvetette a Zrínyi utcai helyiséget, és 2012 februárjában 550 000 euró (mintegy 160 millió forint) plusz áfáért tovább is adta külföldi befektetőknek. A 2010-es vásárláshoz képest tehát mintegy 70 millió forinttal drágábban tudták eladni a helyiséget az MB International Kft.-nek. A Simsala Kft. és a BLIF azóta felszámolás alá került.

A Zrínyi utcai ingatlan esetében figyelemre méltó, hogy itt kevéssé érvényesek az önkormányzat korábbi érvei, amelyekkel az ingatlanbotrány kirobbanásakor védte eladásokat. A korábbi orvosi rendelő nem volt az V. kerület tulajdona, így fenntartása sem jelenthetett terhet, ami indokolta volna, hogy gyorsan és a válságra hivatkozva nyomott áron szabaduljanak meg tőle pont akkor, amikor a kerület nagy vállalkozása, a főutca-projekt kezdett beérni. Az is furcsa, hogy a kerület nem a tulajdonában lévő ingatlant értékesítette, hanem inkább elcserélte egy másikra, és azt apportálta az eladásra kínált ingatlancégbe.

Önkormányzat: túlzás lenne gyorsnak beállítani

A belvárosi önkormányzat másképp látja a 2010-es eseményeket. Kérdésünkre az állították, félrevezető azt állítani, hogy gyorsan akarták apportálni az ingatlant.

„A Zrínyi utca 14. alatti helyiség 1993-tól a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában volt, de birtokába nem került; az V. kerületi Önkormányzat használta orvosi rendelőként, tüdőgondozóként. A cserére irányuló szándék mindkét fél számára hosszú ideje ismert volt, a helyiség tulajdoni helyzetének rendezésére tárgyalások zajlottak, ám az ezekkel együtt járó jogi procedúra elhúzódott, emiatt csak 2010 februárjában került sor a csereszerződés aláírására. Ezek után vontuk be az ingatlant a BLIF Zrt.-be, a cserét a Fővárosi Önkormányzattal folytattuk le, az apportálás a főváros által készített értékbecslés alapján ment végbe.

A hasonló cserefolyamat egyébként nem ritka eset, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros önkormányzata között a múltban több ilyen csereigény is felmerült, nemcsak ingatlanok hanem akár közterület tekintetében is. Például csere útján kaptuk meg 1997 januárjában a Vadász utcai nyugdíjasház tulajdonjogát a fővárostól, illetve számos közterületet is, többek közt a József nádor tér, a Kecskeméti utca, a Szabadság tér, a Vértanúk tere és a Szervita tér tulajdonjogát.

A Zrínyi utcai helyiséget sosem adtuk el külön, hanem a fent említett BLIF Zrt. portfóliójának részeként értékesítettük. A fővárosi önkormányzat által megállapított érték számításánál figyelembe vették azt az általunk is ismert tényt, hogy mivel az ingatlanban korábban tüdőgondozó volt, így számos az egészségre káros, veszélyes anyag volt benne megtalálható, mely nyilván befolyásolja az értékét és használhatóságát, illetve ezen anyagok eltávolítása tetemes összegbe került volna.

A BLIF Zrt. esetében fejlesztésre tettünk kísérletet, ezért apportáltuk az ingatlanokat egy ingatlanfejlesztő cégbe. Mivel az ingatlanok felújításához önkormányzatunk nem kapott elegendő hitelt, ezért először befektetők bevonásával próbálkoztunk.  A cég 50 százalékának értékesítésére írtunk ki pályázatot úgy, hogy az önkormányzat megtartotta volna a tulajdon felét. Miután ez a pályázat sikertelen volt, egyetlen pályázat érkezett, az üresen álló ingatlanok pedig további veszteséget termeltek, ezért nemzetközi, nyílt, többfordulós pályázatot írtunk ki az ingatlancsomag egészére.”

Kérdésünkre az önkormányzat utólag azt válaszolta, hogy az 50 százalékos értékesítésről szóló pályázatot 2009 júliusában írták ki. Ezek szerint akkor, amikor a Zrínyi utcai helyiség még nem is volt a kerület tulajdonában.