Két volt társelnök kilép az Együttből

2015.02.16. 12:06
Távozik az Együttből Kónya Péter és Székely Sándor, akik korábban a párt társelnökei voltak - értesült az Index. A Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői azt is javasolják, hogy a Szolidaritás ne hosszabbítsa meg a stratégiai együttműködést az Együttel. A két politikus kilépése ugyanakkor nem jelent automatikus szakítást a két szervezet között.

Kónya Péter és Székely Sándor a mai nappal tájékoztatja a pártból való kilépéséről az Együtt elnökségét - közölte a két politikus az Indexhez is eljutott közleményében.

Kónya Péter parlamenti képviselő, jelenleg a Szolidaritás társadalmi elnöke, míg Székely Sándor fővárosi képviselő a szervezet ügyvezető elnöke. A két politikus a kilépés után függetlenként folytatja, nem adják vissza az Együtt listáján szerzett mandátumaikat.

A két politikus a kilépését hivatalosan nem indokolta, a közleményükben csak ezt írták az Együttel való kapcsolatról:

értünk el együtt sikereket, persze az együttműködés nem volt mindig felhőtlen.

Az Index együttes politikusoktól úgy tudja, hogy hónapok óta fagyos a viszony Kónya, Székely, illetve Szigetvári Viktor között, főleg mióta Kónya belengette, hogy önálló pártot faragna a Szolidaritásból.

Kónya, aki korábban az Együtt társelnöke volt, már a tavaly nyári tisztújításon sem kapott pozíciót. Székely Sándor lett az Együtt társelnöke. Vele is hamar megromlott azonban a többiek kapcsolata (elsősorban a különutassága miatt), így decemberben lemondott  társelnöki posztról.

A két kilépő politikus most azt javasolja, hogy a Szolidaritás a következő közgyűlésén ne hosszabbítsa meg a politikai stratégiai együttműködést az Együttel, a szervezet külön úton járva folytassa a működését. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a Szolidaritás automatikusan szakít az Együttel.

Egyrészt Kónya és Székely önállósodó irányvonala a szervezeten belül sem egységesen támogatott, másrészt a szombati tisztújításon éppen egy Szolidaritás-vezetőt választottak meg az Együtt országos politikai tanácsának élére (Sértő-Radics Istvánt). Vagyis most inkább az tűnik valószínűbbnek, hogy Kónya és Székely után azért nem fognak tömegesen kilépni a szolidaritásosok az Együttből.

Az Együttnek a kilépések miatt a parlamentben két képviselője maradt (Szelényi Zsuzsa és a szolidaritásos Szabó Szabolcs), a fővárosi közgyűlésben pedig nem maradt képviselőjük.  • Hírek
  • Személyi kölcsön