Három év börtönre ítélték az Audival vitázó természetvédőt

2015.02.16. 11:07

A Debreceni Törvényszék vesztegetésért három év börtönre ítélte Zsák Ferencet, aki a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnökeként 2011-ben egy 200 millió forintos támogatási szerződés fejében visszavonta a győri autógyár beruházása ellen beadott bírósági keresetét. 

Ezenfelül három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és a 190 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték.

Az ítélet nem jogerős, a határozatot az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett.

A bíróság az ügyészség álláspontját fogadta el. Eszerint a német autógyártó leányvállalata 2010 nyarán kötött megállapodást a kormánnyal a győri befektetésről. A beruházás Natura 2000 besorolású természetvédelmi területet is érintett, ezért a cégnek be kellett szereznie egy egységes környezethasználati engedélyt, emellett vállalták, hogy 650 millió forint kompenzációt fizetnek. Első fokon 2011 februárjában megkapták az engedélyt.

A vádlott által képviselt civil szervezet fellebbezést jelentett be a határozattal szemben. A beruházó egy ügyvéd közreműködésével ezt követően vette fel Zsák Ferenccel a kapcsolatot, 2011 márciusában személyesen is találkoztak, ahol már szó esett egy 30-35 milliós támogatásról, melynek fejében a TTT visszavonná a fellebbezését.

2011 áprilisában a másodfokú hatóság a TTT fellebbezését elutasította. Ekkor ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy folytassák a megbeszélést. A találkozó másnapján a TTT felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a másodfokú határozattal szemben. Egy újabb megbeszélésen aztán Zsák Ferenc egy 400 milliós projektre hivatkozva azt mondta,

a projekt értékének fele összegéért, kb. 200 millió forint ellenében megegyezés születhet a felek között.

Május végén végül aláírták a támogatási szerződést, amelyben a cég 200 millió forintos támogatást vállalt, öt évre lebontva. Az első 72 millió forintos részletet három napon belül kellett volna megfizetnie. Az aláírást követően Zsák Ferenc visszavonta a felülvizsgálati kérelmet, és kérte az eljárás megszüntetését. A beruházó azonban nem fizette ki a támogatási szerződésben leírt első, 72 millió forintos részletet sem, hanem feljelentést tett.

A bíró indoklásában kiemelte: a vádlott következetesen tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, de rendre ellentmondó vallomásokat tett, és megdőlt a szavahihetősége.

Az 54 éves, büntetlen előéletű férfi ellen 2011 májusában indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának Bűnözés Elleni Osztálya. Majdnem négy hónapot töltött előzetesben egy húszfős cellában, ahol heti egyszer zuhanyozhatott, kilenc kilót fogyott, és rühes lett. Ügyét Strasbourgig vitték, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) még az ítélet előtt 6500 eurós kártérítést hagyott jóvá a rossz börtönkörülmények miatt.