Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nézőpont: Kétharmad közelében a Fidesz–KDNP

2015.02.16. 06:44

Csaknem kétharmados többséget szereznének a kormánypártok egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson  derül ki a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatására épülő mandátumbecslésből, amelyet a szervezet hétfőn juttatott el az MTI-hez. 

A mandátumbecslést a február 4-én publikált közvélemény-kutatása alapján készítette a Nézőpont Intézet, és a potenciális pártpreferencia-adatokat vették alapul.

Felidézték, hogy a január 24. és 26. között, ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésük szerint a FideszKDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos potenciális táborral rendelkezett.

Erre építve a FideszKDNP 123 mandátumot szerezne  vagyis a parlamenti helyek közel kétharmadát , ami továbbra is stabil, erős többséget biztosítana a kormánypárti szövetségnek. Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Jobbik 38 helyet szerezne, az MSZP, a DK, valamint az Együtt közösen 29 helyet, az LMP pedig 9 mandátumra számíthatna  olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.

Korábbi, más közvéleménykutató cégek által publikált adatok szerint a FideszKDNP népszerűsége az október önkormányzati választások óta példátlanul nagyot zuhant.  A HVG megbízásából decemberben készült Medián-felmérés szerint egyetlen hónap alatt több mint 900 ezer potenciális szavazó pártolt el a Fidesztől. A rendelkezésre álló korábbi adatok alapján a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen mértékű, egy hónap alatt bekövetkezett népszerűségvesztésre.

A legfrissebb, múlt héten kiadott Ipsos helyzetjelentés szerint december óta tovább csökkent a kormánypártok népszerűsége, míg januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék. A Jobbik viszont sokat erősödött ez idő alatt, a fiatalok körében vezető pozíciót szerzett, és már csak 400 ezerrel kevesebb szavazója van, mint a FideszKDNP-nek.

A Nézőpont Intézet egyébként szintén a kormánypártok népszerűségének a csökkenését mérte, de a mandátumbecslésük szerint ennek ellenére erős többséget szerezne a parlamentben a FideszKDNP.