Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

TASZ: A szcientológusok beszivárognak az iskolákba

2015.02.16. 18:57
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely bemutatja, hogyan próbálnak befolyást szerezni a szcientológusok a drogterápia és a drogprevenció álarca alatt.

A jelentés szerint a Szcientológia Egyház tagjai számos olyan szervezetet hoztak létre, amelyek áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketing-tevékenységet folytatnak az egyház befolyásának növeléséért.

Ilyen “drogrehabilitációs” módszer a Narconon, amely intenzív szaunázásnak és vitaminterápiának, illetve a szcientológiához csatlakozóknál alkalmazott mentális teszteknek veti alá a programban résztvevőket. Az állítólagos méregtelenítésnek kiemelkedő eredményességet tulajdonítanak, de ez a bizonyítékok fényében megkérdőjelezhető, ráadásul a folyamat számos egészségügyi kockázattal jár.

A szintén szcientológusok által alapított Együtt egy Drogmentes Magyarországért a drogmentes maraton rendezvény-sorozattal járja az országot, és gyanútlan fiatalok, pedagógusok, sportolók, cégek és polgármesterek sokaságát hálózzák be a drogellenes küzdelem népszerű jelszavával.

A TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz (KLIK), hogy tájékozódjon arról, vajon van-e nyoma a szcientológiához közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek. A válaszból kiderült, hogy számos dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet az iskolások körében, vagy más módon együttműködtek a tankerületekkel.

"A TASZ arra kéri a döntéshozókat, hogy végezzenek átfogó vizsgálatot a szcientológusok beszivárgási kísérleteiről,” jelentette ki Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője. “Fel kell hívni az iskolák vezetésének figyelmét a szcientológus programok veszélyeire, illetve megfelelő pályázati források és szakmai támogatás biztosításával növelni kell az iskolákba bejutó, szakmai ajánlással rendelkező drogprevenciós programok számát, hogy a szcientológusok kiszoruljanak onnan.” 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a tankerületeket naprakész információkkal látja el a szcientológiai egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről – közölte a Klik a Társaság a Szabadságjogokért közlésére reagálva.

Az MTI kérdésére kifejtették: a tankerületek és az intézmények a vonatkozó jogszabályi előírásokat követve előzetesen szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket.

Frissítés: A szcientológusok tiltakoznak

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület kijelenti, hogy nem végez hittérítő tevékenységeket állami iskolákban.  A jelentésben szereplő civil szervezetek az egyháztól független szervezetként működnek, amiket nagyobb részt azok a szcientológusok és más vallás követői működtetik, akik felvállalták a felelősséget, hogy a társadalom jobbításán dolgozzanak és egy drogmentes élet üzenetét közvetítsék.

Ezt a tevékenységet a Nemzetközi Szcientológia Egyház és magyarországi szervezetei is támogatják felvilágosító anyagokkal, amelyek nem vallásos jellegűek. Itt olyan anyagokról beszélünk, amelyek konkrétan a drogokról és azok káros hatásairól szólnak. Amikor a vallási szervezetek segítséget nyújtanak a rászorulóknak, akkor a fő cél a társadalmi bajok enyhítése. A drogokról szóló füzetek nem utalnak vallásos tanításokra. - így az egyházi közlemény.