Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Ellenforradalmi emlékművet adnak át Putyin kedvéért

12
2015.02.16. 12:13 Módosítva: 2015.02.16. 17:26

Már a beruházás kezdetén is Vlagyimir Putyint várták a Fiumei úti sírkertben található szovjet parcella felújításának végére, és kedden tényleg koszorúzni fog az orosz elnök a két év alatt orosz pénzből megújult emlékhelyen. Nem lehet parkolni a Fiumei úton, és a TEK lezárja a környéket.

A programról úgy tudni, hogy

  • délután kettőkor érkezik, és a reptérről a Hősök terére megy koszorúzni az orosz elnök,
  • utána háromkor megy a temetőben a szovjet parcellához,
  • majd délután egyezményeket ír alá Orbán Viktor a parlamentben, 17 órakor a miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatót tart,
  • fél hétkor pedig Áder János köztársasági elnökkel találkozik

A parcella körül időről időre rendőrautó körözött már szombaton is, egyébként pedig valószínűleg egy zsebkendőt sem lehetne észrevétlenül leejteni: nagyjából 15 oszlop áll egyenlő távolságra egymástól, és mindegyiken 3-4 térfigyelő kamera vigyáz a területre.

Magyarország területén 140-220 ezer orosz katona esett el harcokban, közülük 7280-an vannak eltemetve a 1,5 hektáros területen. Két év alatt a parcella területét átvariálták, és levéltári archívumokból korábban ismeretlen nevek is felkerültek a sírokra.

Ahogy azt az Indexnek még 2012-ben a beruházó képviselője elmondta, a több ezer új név mellett a parcella állapota is indokolta a felújítást. Korábban az egész területet benőtte a fű, most viszont már kikövezett utak vezetnek át rajta, több helyen padokat is felállítottak. A restaurálás előtti állapotokról például itt találhat képeket.

A parcellában a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.

Az eredeti határidő egy évvel eltolódott, a megújult parcellát végül több szakaszban adták át 2014 végén. A parcella egyik sarka mellett még most is áll néhány konténeriroda, és ezek várhatóan nem is fognak keddig hirtelen eltűnni, mivel maradt még néhány kisebb, nem szembetűnő munka a területen. Az első hivatalos megemlékezésre eddig várni kellett azonban a felújított parcellánál. Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar felet ki képviseli az eseményen, a Nol.hu szerint a kormány távol marad az eseménytől, mivel a lap szerint a felirat diplomáciai feszültséget okozhatna.

Egy orosz milliárdos alapítványa a háttérben

Még Putyin rendelte el 2007-ben, hogy világszerte helyre kell hozni az elesett szovjet katonák temetőit. A Kerepesi úton lévő emlékhely a második volt a sorban, az első nagyszabású rekonstrukció Kínában, az orosz-japán háborúban kulcsszerepet játszó Port Arthurban valósult meg.

Az orosz Nemzedék (Pokolnyije) Alapítvány tulajdonosa, Andrej Szkocs 2012. április 23-án a budapesti Orosz Kulturális Központban ismertette a szovjet katonai emlékmű felújítási terveit. A Forbes listáján a 255. helyén szereplő orosz milliárdos elmondta, hogy az összes sírkövet és emlékművet teljesen felújítják, a területet rendezik, emellett egy kápolnát is felépítenek.

A parcella felújításának elején, még 2012 szeptemberében készült videónkat itt nézheti meg:

A parcella bejáratánál a terület elkészültével most diszkrét kőtábla hirdeti a restaurálási munkákat, habár a szöveg második fele kicsit úgy néz ki, mintha Google Translate-tel fordították volna le magyarra:

Szovjet katonai emlékhely restaurálása Andrej Szkocs humanitárius alapítványának erőfeszítései és eszközei segítségével valósult meg 2012-2014 években, Oroszország és Magyarország kormányainak elősegítésével.

Az emlékmű sértetlenégét egy kétoldalú szerződés garantálja, a sírhely a magyar állam tulajdonában van, de bármely jelentős változtatást egy vegyesbizottságon keresztül vitatnak meg a felek. Egy sírhely áthelyezést például engedélyeznie kell Oroszországnak, de a felirat megváltoztatása nem ilyen súlyú, ennek ellenére nem szokás a másik fél engedélye nélkül ilyesmit sem tenni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a 444.hu szerint egy parlamenti kérdésre azt válaszolta 2013-ban, hogy a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság ülésén a a magyar fél jelezte, hogy a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Az új szöveg az lett volna, hogy „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére”. Aztán mégis maradt az ellenforradalom.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!