Ellenforradalmi emlékművet adnak át Putyin kedvéért

12
2015.02.16. 12:13 Módosítva: 2015.02.16. 17:26

Már a beruházás kezdetén is Vlagyimir Putyint várták a Fiumei úti sírkertben található szovjet parcella felújításának végére, és kedden tényleg koszorúzni fog az orosz elnök a két év alatt orosz pénzből megújult emlékhelyen. Nem lehet parkolni a Fiumei úton, és a TEK lezárja a környéket.

A programról úgy tudni, hogy

  • délután kettőkor érkezik, és a reptérről a Hősök terére megy koszorúzni az orosz elnök,
  • utána háromkor megy a temetőben a szovjet parcellához,
  • majd délután egyezményeket ír alá Orbán Viktor a parlamentben, 17 órakor a miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatót tart,
  • fél hétkor pedig Áder János köztársasági elnökkel találkozik

A parcella körül időről időre rendőrautó körözött már szombaton is, egyébként pedig valószínűleg egy zsebkendőt sem lehetne észrevétlenül leejteni: nagyjából 15 oszlop áll egyenlő távolságra egymástól, és mindegyiken 3-4 térfigyelő kamera vigyáz a területre.

Magyarország területén 140-220 ezer orosz katona esett el harcokban, közülük 7280-an vannak eltemetve a 1,5 hektáros területen. Két év alatt a parcella területét átvariálták, és levéltári archívumokból korábban ismeretlen nevek is felkerültek a sírokra.

Ahogy azt az Indexnek még 2012-ben a beruházó képviselője elmondta, a több ezer új név mellett a parcella állapota is indokolta a felújítást. Korábban az egész területet benőtte a fű, most viszont már kikövezett utak vezetnek át rajta, több helyen padokat is felállítottak. A restaurálás előtti állapotokról például itt találhat képeket.

A parcellában a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.

Az eredeti határidő egy évvel eltolódott, a megújult parcellát végül több szakaszban adták át 2014 végén. A parcella egyik sarka mellett még most is áll néhány konténeriroda, és ezek várhatóan nem is fognak keddig hirtelen eltűnni, mivel maradt még néhány kisebb, nem szembetűnő munka a területen. Az első hivatalos megemlékezésre eddig várni kellett azonban a felújított parcellánál. Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar felet ki képviseli az eseményen, a Nol.hu szerint a kormány távol marad az eseménytől, mivel a lap szerint a felirat diplomáciai feszültséget okozhatna.

Egy orosz milliárdos alapítványa a háttérben

Még Putyin rendelte el 2007-ben, hogy világszerte helyre kell hozni az elesett szovjet katonák temetőit. A Kerepesi úton lévő emlékhely a második volt a sorban, az első nagyszabású rekonstrukció Kínában, az orosz-japán háborúban kulcsszerepet játszó Port Arthurban valósult meg.

Az orosz Nemzedék (Pokolnyije) Alapítvány tulajdonosa, Andrej Szkocs 2012. április 23-án a budapesti Orosz Kulturális Központban ismertette a szovjet katonai emlékmű felújítási terveit. A Forbes listáján a 255. helyén szereplő orosz milliárdos elmondta, hogy az összes sírkövet és emlékművet teljesen felújítják, a területet rendezik, emellett egy kápolnát is felépítenek.

A parcella felújításának elején, még 2012 szeptemberében készült videónkat itt nézheti meg:

Közel állunk az orosz milliárdos szívéhez

A parcella bejáratánál a terület elkészültével most diszkrét kőtábla hirdeti a restaurálási munkákat, habár a szöveg második fele kicsit úgy néz ki, mintha Google Translate-tel fordították volna le magyarra:

Szovjet katonai emlékhely restaurálása Andrej Szkocs humanitárius alapítványának erőfeszítései és eszközei segítségével valósult meg 2012-2014 években, Oroszország és Magyarország kormányainak elősegítésével.

Az emlékmű sértetlenégét egy kétoldalú szerződés garantálja, a sírhely a magyar állam tulajdonában van, de bármely jelentős változtatást egy vegyesbizottságon keresztül vitatnak meg a felek. Egy sírhely áthelyezést például engedélyeznie kell Oroszországnak, de a felirat megváltoztatása nem ilyen súlyú, ennek ellenére nem szokás a másik fél engedélye nélkül ilyesmit sem tenni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a 444.hu szerint egy parlamenti kérdésre azt válaszolta 2013-ban, hogy a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság ülésén a a magyar fél jelezte, hogy a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Az új szöveg az lett volna, hogy „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére”. Aztán mégis maradt az ellenforradalom.