A külügy leszedette volna az EU-zászlókat Merkel–Mazsihisz-találkozón

2015.02.17. 12:55

Az Index információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium protokollosai Angela Merkel német kancellár két héttel ezelőtti budapesti látogatásánál azt javasolták, hogy a Dohány utcai zsinagógában vegyék le a német zászlók mellől az uniós kék lobogót.

Mint ismert, a kancellár állami fogadásán és Orbán Viktorral való közös sajtótájékoztatóján valóban csak a német és a magyar zászlók adták a hátteret. A Merkel-látogatás alatt többen is szóvá tették, hogy ez két uniós tagállam legmagasabb színű találkozóján minimum szokatlan.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke viszont más véleményen volt. A február 2-i találkozó után az Origónak nyilatkozva azt mondta: teljesen természetes, hogy csak a német és a magyar zászlók kaptak helyet a sajtótájékoztatón. „Németország kancellárja tárgyalást folytatott Magyarország miniszterelnökével, ennek megfelelően a sajtótájékoztatón a két nemzet lobogója kapott helyet" – írta akkor.

Angela Merkel és a magyar zsidóság vezetőnek találkozóján nem vett részt sem Orbán Viktor, sem más állami vezető, így a jelek szerint egyértelmű, hogy a magyar külügyi protokollban alaptétellé vált az uniós zászló mellőzése, ha az államitól független rendezvényekről is igyekeznek – ebben az esetben sikertelenül – eltüntetni. 

Az EU-s zászló az utóbbi időben a Parlamentben is nemkívánatossá vált. Kövér László házelnök először az Országház épületéről, decemberben pedig már a képviselői irodaházról is eltávolíttatta.