Erről tárgyalt Orbán és Putyin

2015.02.17. 21:22 Módosítva: 2015.02.17. 21:35

Közel két órás tárgyalás után szokatlanul hosszan, legalább 40 percen át beszélt Putyin és Orbán a budapesti találkozójukról. Miről beszéltek, miben állapodtak meg? Összeszedtük a legfontosabbakat:

  • Magyar-orosz gázszerződés: Szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy Magyarországnak csak akkor kell kifizetnie a most lejáró orosz-magyar gázszerződés alapján még fel nem használt gázt, amikor igénybe veszi az adott mennyiséget. A pontos részleteket ezután dolgozzák ki. Orbán szerint ez lehetővé teszi a rezsicsökkentés folytatását. Erről bővebben itt olvashat>>>
  • Paksi bővítés: Putyin most 12 milliárd eurós paksi bővítésről beszélt (az eddigi 10 milliárdos helyett). Oroszország ehhez 10 milliárd euró hitelt biztosít 30 évre.
  • Magyar cégek Oroszországban: A Mol új olajlelőhelyeket tárhat fel Nyugat-Szibériában, az oroszok ehhez minden segítséget megadnak. Putyin arról is beszélt, hogy segítik a magyar-orosz egészségügyi és mezőgazdasági vegyesvállalatok működését, köztük például a Richter gyógyszergyár oroszországi tevékenységét. 
  • Tűzszünet Kelet-Ukrajnában: Putyin konkrétan Budapestről szólította fel a Debalcevénél szemben álló ukrán és szakadár csapatokat, hogy tartsák be a tűzszünetet és fejezzék be a harcot. Putyin szerint az ukrán hadsereg már harmadszor akarja felújítani a harcot, pedig be kellene látniuk, hogy a konfliktust csak békésen lehet rendezni. A béke esélyeiről ebben a cikkünkben olvashat>>>
  • Déli Áramlat helyett "Török Áramlat":  Az oroszok a Déli Áramlatot nem tudják megépíteni, ezért most a törökökkel közösen terveznek egy Európába irányuló gázvezetéket Szerbián keresztül. Ebbe a magyarokat is bevonnák, de ha akarják, csatlakozhat Bulgária vagy Görögország is. Orbán szerint Európában nem lehet energiabiztonságról beszélni az oroszországi energiabehozatal nélkül. 
  • Öt megállapodást írtak alá: 1. tudományos együttműködésről 2. felsőoktatási együttműködésről 3. egészségügy együttműködésről 4. a kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról 5. a Roszatommal az atomenergiával kapcsolatos képzésről.
  • Orbán meghívást kapott a győzelem napi megemlékezésre Moszkvába.