Emőke
4 °C
20 °C

Vadászsólymot vihetünk a buszra, kacsát bezzeg nem

2015.02.17. 09:44

A Dehir.hu csodálkozott rá a közlekedési társaságok üzletszabályzatára, a most létrejött Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. ugyanis közzétette, milyen feltételekkel lehet utazni a távolsági buszokon. Ezt összevetették a Debreceni Közlekedési Vállalat szabályaival is.

Néhány talán kevéssé ismert szabály az üzletszabályzatokból:

  • A kutyán kívül minden állatot a kézipoggyásznak megfelelő méretű zárt ketrecben, dobozban lehet szállítani. A halat akváriumban vagy tartályban, a madarat kalitkában.
  • Vannak ugyanakkor kivételezett állatok: egy vadászsólymot védősapkával a fején be lehet vinni az utastérbe. Ezzel ellentétben élő kacsa, liba vagy pulyka az autóbusz utastérben nem szállítható.
  • Kutyát mindkét cégnél csak pórázon és szájkosárral visznek el, de más-más díjért. A DKV-nál „emberáron”, azaz a „kutya szállítási díja azonos a járműre érvényes vonaljegy árával”, ami most elővételben 300 forint, a járművezetőnél váltva 400.
  • Az Észak-magyarországi Közlekedési Központnál viszont olcsóbban utazhat a kutya, mégpedig „poggyászáron”, azaz „a nem zárt szállítóeszközben szállított kutya szállításának díja az útipoggyász fuvardíjjal azonos.” Ezt a díjat, mint ahogy az „emberjegy” árát is sávosan határozták meg. 1-től 50 kilométerig 155 forint, 51-től 100 kilométerig 200 forint, 100 kilométeresnél is hosszabb utazás esetén pedig 275 forint. 
  • Ha kutyával szállnánk buszra, vigyük magunkkal az állat oltási bizonyítványát is, azt ugyanis mindkét közlekedési társaságnál elkérheti a sofőr.
  • A dobozban, akváriumban, kalitkában szállított állatoknak egyik cégnél sem kell jegyet venni, mint ahogy a vakvezető, valamint a hatósági feladatok ellátását segítő kutyáknak sem
  • Valószínűleg a vadászsólyom is ingyen utazhat a távolsági buszokon, a szabályzatból ez nem derül ki egyértelműen.
  •  A gazda keményen fizethet, ha a kedvence kárt okoz. A DKV-nál például pótdíjat fizettetnek azzal, akinek az állata beszennyezi a járművet.