Colleen Bellnek személyesen Szijjártó mesélt a Putyin-látogatásról

2015.02.18. 13:31

Szijjártó Péter Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról konzultált szerdán

  • Colleen Bell amerikai nagykövettel
  • Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel
  • és Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország energiabiztonsága szempontjából jelentős megállapodás született Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor miniszterelnök keddi budapesti találkozóján. Szijjártó Péter elmondta nekik is, hogy Közép-Európa energiabiztonsága európai ügy és felelősség is, ezért az egész EU szempontjából kedvező fejlemény, hogy Magyarország 2016-tól felhasználhatja a hosszú távú gázvásárlási megállapodás keretében korábban igénybe nem vett gázmennyiséget.

A külügyminiszter arról tájékoztatta a diplomatákat, hogy Orbán Viktor az orosz elnök előtt is világossá tette, hogy Magyarország kizárólag a békés megoldást tartja elfogadhatónak az ukrajnai konfliktus tekintetében. Szijjártó kiemelte azt is, hogy az európai versenyképesség és energiabiztonság megteremtésekor ésszerű együttműködésre van szükség Oroszországgal.

Mint ismert, miközben Orbán Viktor Putyint fogadta a parlamentben, Colleen Bell az ukrajnai ügyvivő, Mihajlo Junger tiszteletére tartott ebédet. Bell a találkozó után azt mondta, hogy „nem fogadjuk el az 'új Oroszország' jövőképét, nem fogadjuk el a maláj repülőgép lelövésével kapcsolatos orosz magyarázatot, nem fogadjuk el a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat, és nem fogadjuk el az ártatlan embereket, köztük ártatlan gyerekeket gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem".

Diplomaták szerint üzenetértékű, hogy Orbán Viktor még mindig nem fogadta az új amerikai nagykövetet, és erre már csak Putyin látogatása után kerülhet sor.