Meghalt a Remény

2015.02.19. 15:48 Módosítva: 2015.02.19. 15:51

Két parlagi sas tetemére bukkant múlt vasárnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutyás egysége. A fokozottan védett madarak feltehetően mérgezés következtében hullottak el, ezért rendőrségi nyomozás folyik az ügyben - közölte az MME a Fővárosi Állat- és Növénykert és az Országos Magyar Vadászkamara közös margitszigeti sajtótájékoztatóján.

A nyomokból arra következtetnek, hogy az ismeretlen elkövetők ragadozó állatok elpusztítására helyeztek ki méreganyagot, a sasok valószínűleg csak másodlagos mérgezést szenvedtek, vagyis nem ők voltak az igazi célpontok.

"Ha valaki ilyen mérgeket helyez ki a természetbe, borítékolható, hogy védett értékek is el fognak pusztulni, sajnos az is benne van a pakliban, hogy emberek sérüljenek meg" - hangsúlyozta az MME munkatársa. Rendőrségi nyomozás kezdődött az ügyben, csütörtökön végzik el a toxikológiai laborvizsgálatokat.

Egy sztár sas pusztult el

A mérgezés egyik áldozata Remény, egy tojó parlagi sas, akit az MME munkatársai még tojásként mentettek ki egy elhagyott fészekből 2013-ban. Az aranyos fiókáról az Index is közölt képsorozatot. A sikeres keltetés után pótszülőkhöz került a fióka, a fészket akkor három hónapon keresztül 31 önkéntes őrizte a madár kirepüléséig.

Mérgezett rókatetemet ehetett

Deák Gábor, az MME mérgezés-megelőzési koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: Remény műholdas nyomkövetővel ellátott tetemére vasárnap reggel bukkantak egy, a rendőrségi nyomozás miatt közelebbről meg nem nevezett helyszínen. Az első parlagi sas tetemétől fél kilométerre Falco, az MME tetem- és méregkereső németjuhásza egy mérgezett rókatetemet talált, amiből Remény valószínűleg fogyaszthatott. Párszáz méterrel odébb találták meg a második parlagi sas tetemét, majd egy újabb rókatetemre bukkantak a közelben.

Egy pár lehettek

A két madár akár egy párt is alkothatott, hiszen mindkettő harmadik évében járt, a parlagi sasok ebben az életkorban már elkezdhetik a költést.

A parlagi sasok védelmén az MME-vel együttműködő Fővárosi Állat- és Növénykert részéről Sós Endre állatorvos elmondta: amennyiben időben történik a sérült vagy mérgezett madarak orvosi ellátása, van esély arra, hogy az állatok meggyógyulvavisszakerüljenek a természetbe. Tavaly egy Tokaj névre keresztelt megmérgezett, az állatkert szakemberi által ápolt parlagi sast sikerült ilyen módon visszatelepíteni a természetbe a Körös–Maros Nemzeti Park területén.  Tegnap került hozzájuk egy parlagi sas, ami valószínűleg szintén mérgezést szenvedhetett.

A maradandó sérülést, károsodást szenvedett madarakat az állatkert veszi gondozásba, amik közül sokat a Margitszigeti Kisállatkertben helyeznek el.

Több év börtön járhat mérgezésért

A hatályos jogszabályok alapján mind az orvvadászat, mind a méreggel történő természetkárosítás több év börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménynek számít.

Az MME adatai szerint 150 parlagi sas pár költ Magyarországon, ez a teljes európai állomány kétharmadát jelenti. Tavaly egyetlen példány hullott el mérgezés következtében, a korábbi években ez az arány azonban jóval magasabb volt. A parlagi sas fokozottan védett természeti érték, eszmei értéke 1 millió forint.