Orbán tovább pörgeti a külpolitikát

2015.02.19. 06:39

Idén magas fokozatra kapcsolta a miniszterelnök a külpolitika motorját, mondhatni nem tud leállni. Tárgyalt már az Európai Unió vezetőivel, Budapesten járt a német, a grúz és az orosz elnök, ma pedig Orbán Varsóban találkozik a Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban azt mondta az MTI-nek, hogy hogy a két kormányfő megbeszélésén várhatóan az Európai Uniót és a visegrádi országok együttműködését érintő kérdésekről lesz szó, különös tekintettel a gazdasági és az energetikai ügyekre, de várhatóan tárgyalnak az aktuális külpolitikai témákról, így Ukrajna helyzetéről is.

A megbeszélés után a lengyel gazdasági kamara átadja Orbánnak az Arany Ernyő nevű kitüntetését. A díjat 2010-ben alapították, és olyanoknak ítélik oda, akik hozzájárultak az európai és a lengyel gazdaság, a vállalkozások fejlődéséhez. Korábban Bronislaw Komorowski jelenlegi és Lech Walesa volt köztársasági elnök, XVI. Benedek pápa, Leszek Balcerowicz volt jegybankelnök és Jerzy Buzek volt miniszterelnök, az Európai Parlament korábbi elnöke is átvette az elismerést.

A Hvg.hu szerint Orbán Putyin látogatásának másnapján háttérbeszélgetést tartott újságíróknak, a találkozón pedig arról beszélt, hogy 2014-ben sikerült pozícionálni a külpolitikát. Orbán szerint tisztázta az EU vezetőivel, hogy mit akar Magyarország. Arról is beszélt, hogy szerinte "személyes jellegű kapcsolatokon keresztül kell stabilizálnia külpolitikáját", ez pedig azt jelenti, hogy

adott esetben fel tudjon hívni valakit, és kérhessen tőle valamit.