Paks2 informatikai központja egy busztelepen

2015.02.19. 16:58
Egy ideiglenesen felhúzott városszéli épület lett a Paks 2 beruházást kiszolgáló informatikai központ székhelye. A könnyűszerkezetes épülettel egy olyan Volán-telepen rendezkedett be az Magyar Villamos Művek, amelyet 2010-ben a trafikosztásról elhíresült szekszárdi fideszes polgármester közvetett tulajdonában lévő cég vett meg, és tulajdonol azóta is. A helyi ellenzék szerint Horváth István az elsők között kerülhetett azok sorába, akik az atomerőmű bővítéséből hasznot húznak.

Sok jel mutat arra, hogy Paks 2 azért is olyan fontos a Fidesz számára, mert jó magánbizniszeket lehet kötni.

Írta Hadházy Ákos, LMP-s politikus, aki szerint ezt az állítást, a korábbi szekszárdi polgármester esete már most igazolja. Hadházy blogjában számolt be arról, hogy milyen jó üzletet csinált korábbi főnöke, Horváth István.

A volt szekszárdi polgármestere érdekeltségébe tartozó Permitto Kft. 2010-ben megvásárolta a Tolna megyei buszjáratokat üzemeltető Gemenc Volán paksi telephelyét. A 43 ezer négyzetméteres ingatlant - az ott található berendezésekkel, műszaki eszközökkel és felszerelésekkel együtt - 180 millió forintért adta át a közlekedési vállalat, de mint kiderült továbbra sem költözött ki.

Az eladás furcsasága volt, hogy a busztársaság, amely ráadásnak még nagylelkű engedményt is adott a teljes vételár befizetésére, szinte azonnal visszabérelte a telephelyet.

A Népszava 2010-es cikke szerint Permitto Kft. többszörösen jól járt, mert az amúgy is alacsony vételár negyedének kifizetése után máris "birtokon belülre került": az eladó lemondott tulajdonjogáról, majd 30 milliós éves visszabérlési szerződést kötött hét éves határozott időtartamra. Volán vállalat ezzel gyakorlatilag garantálta, hogy mire lejár a szerződés, a Permitto teljes mértékben pozitívba kerüljön, 30 millió forinttal és egy ingatlannal legyen gazdagabb.

A cég viszont nem elégedett meg ezzel az eredménnyel. A telephelynek azt a részét, amelyet nem használnak buszok, nemrégiben átadták az MVM-nek, amely egy kétszintes könnyűszerkezetes épületet húzott fel rajta. Ideköltöztették a Paks 2 beruházást is kiszolgáló informatikai központot.

Hadházy szerint meglehetősen szokatlan, hogy az MVM sehol máshol nem talált megfelelő helyet az atomerőművet támogató informatikai egységnek, „csak a Permitto Kft által megszerzett telekrészen levő könnyűszerkezetes barakkban, a város szélén, a buszok szervizei és a benzinkút között, kb 10 kilométerre az atomerőműtől”.

Horváth István az ingatlanüzlet után kilépett a cégből, de az LMP-s képviselő szerint nem szakadt meg a fideszes politikus és a cég közötti kapcsolat.

Horváth István az Indexnek azt mondta, nem hajlandó kommentálni Hadházy állításait, mert szerinte kifejezetten a politikai bosszúállás vezérli.

Horváth országos ismertségét Hadházynak köszönheti. Hadházy még helyi fideszes képviselőként 2013-ban közzétett egy hangfelvételt, amelyen a polgármester vezetésével a szekszárdi fideszes képviselők egyeztettek a trafik-koncesszióra vonatkozó pályázatokról. A felvétel hónapokig tartó botrány alakult ki a dohányboltok elosztása körül.

Az informatikai központ kialakításának hátteréről megkérdeztük az MVM-et is, többek között azért, hogy megtudjuk, bérlik, vagy megvették a területet. Az állami cég azonban egyelőre nem válaszolt.