Gyűlölethadjáratot indított a Fidesz a menekültek ellen

2015.02.20. 15:09
A megélhetési bevándorlók csalók. Gyújtogatók. Tolvajok. Brutálisak. Kórokozókat terjesztenek. Terroristák. És a kommunisták szeretik őket. Ki velük Magyarországról. A Fidesz és a KDNP képviselői meglepő jelzőkkel illették a pénteki parlamenti vitanapon a bevándorlókat. Az MSZP hisztériakeltésről, az LMP gátlástalanságról beszélt. A Jobbik pedig sajnálkozott, hogy nem tudják "jobbról előzni" a kormányt.

Rendhagyó vitanap kezdődött a parlamentben pénteken. A Fidesz kezdeményezésére a képviselők négyórás időkeretben mondhatták el a véleményüket a menekültügyi kérdésekről. 

A Fidesz hetek óta támadja az úgynevezett "megélhetési bevándorlókat", Orbán Viktor is korábban az ország egyik legnagyobb problémájának nevezte a kérdést, "be kell reteszelni az ajtót" előttük, mondta. Ezek után tehát nem volt váratlan, hogy a témában nem hallhattunk sok megértő szót a Fidesztől. Rogánék már a vitanapnak is elég koncepciós címet adtak: "Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra".

Meglepő volt azonban, hogy a fideszes és KDNP-sek mennyire démonizálták, és mennyire durván negatív jelzőkkel illették a bevándorlókat.

Kontrát Károly fideszes belügyi államtitkár kezdte a vitát a szóban forgó csoport definíciójával:

Ezek az emberek nincsenek életveszélyben nemzetiségük, vallásuk vagy a politikai hitvallásuk miatt, gazdasági okból indulnak el hazájukból, céljuk a könnyebb megélhetés.

Épp ez ellen tiltakoztak a civilek

Hat emberi jogi szervezet a héten épp ez ellen, a menekültek megbélyegzése ellen tiltakozott. A Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, a MigSzol Migráns Szolidaritás Csoport, az Artemisszió Alapítvány, a Cordelia Alapítvány és a Terre des Hommes azt írta nincs értelme megélhetési bevándorlásról beszélni, "mert a bevándorló természetesen elsősorban megélhetési céllal változtat országot, és azok, akiket a kormány most így nevez valójában menedékkérők".

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a menedékkérőkre a negatív megélhetési jegyzőt alkalmazni méltánytalan, mivel túlnyomó többségük nehéz élethelyzete miatt kényszerül elhagyni a hazáját. Mint írják, ez még akkor is igaz, ha nem minden menedékkérőből lesz elismert menekült, és az eljárás során bebizonyosodik, hogy nem jogosult védelemre.

Kontrát Károly azt mondta, az idén 30 436 embert fogott el a rendőrség tiltott határátlépés miatt, közülük 25 468 volt koszovói. A határsértők többsége azonnal kérte menekültként történő elismerését. Míg 2013-ban az Európai Unióban a menedékkérők száma 30 százalékkal nőtt, Magyarországon a növekedés mértéke 800 százalékos volt.

Csaló, kórokozó terjesztő, terrorista népség

A java azonban csak ezután következett. A Fidesz-KDNP-s hozzászólásokból kiderült, hogy ezek a Magyarországra érkező emberek egyszerre csalók, kórokozó terjesztő betegek, gyújtogatók és lehetséges terroristák is. Ja, és Magyarországon a kommunista utódpártok támogatják őket. Néhány erős mondat.

 • Visszaélnek a nemzetközi jog által nyújtott védelemmel. (Kontrát Károly)
 • Ha eredményes lesz a szárazföldi harc az Iszlám Állam ellen, akkor a jelenlegi terroristák lesznek a menekültek. (Kontrát Károly)
 • A határon be kell gyűjteni a használt ruhadarabjaikat, nehogy egy helyi magához vegye őket, hiszen ki tudja, milyen kórokozókat hordoznak magukkal. (Firtl Mátyás)
 • A következő évek egyik legsúlyosabb társadalompolitikai kérdése. (Kósa Lajos)
 • A nagyon megengedő Svédországban is felgyújtják az utcákat. (Kósa Lajos)
 • A kommunista pártok utódjai állnak az illegálisan bevándorlók pártján. (Németh Szilárd)
 • Csak a menekültügyi eljárás megindításáig maradnak Magyarországon, kipihenik magukat, kihasználják a nemzetközi szerződések által nyújtott előnyöket. (Kontrát Károly)
 • Ha nem lesznek időben szigorú törvények, Magyarország menekülttáborrá változik. (Kontrát Károly)
 • Mindig voltak anyagi természetű vágyaik, de elvétve próbálták másoktól megszerezni. Sajnos már ez sem igaz. (Tessely Zoltán)
 • Brutalitás eddig nem volt jellemző, sajnos most már az. (Tessely Zoltán) 

A Jobbik sem tudja jobbról előzni a Fideszt

A Jobbik képviselője, Z. Kárpát Dániel nem véletlenül jelentette ki ezeket hallva, hogy "nehéz a kormányt jobbról előzni" ebben a kérdésben. A jobbikos azért megpróbálta.

Z. Kárpát arról beszélt, hogy az "úgynevezett menekültek" között számtalan bűnöző lép be az országba, a menekültszállók "azonosíthatatlan elemekkel" vannak tele. A politikus közölte: a Jobbik azt szeretné, hogy állítsák vissza a határőrséget, lakott területeken belül pedig ne legyenek részben vagy egészben nyitott menekültszállók.

Szerinte azért fontos minél előbb lépni a megélhetési bevándorlók ügyében, mert a magyarok "szubjektív biztonságérzetet zavarja, ha két szír bejön hozzájuk feltöri a parkettát és tüzet rak belőle", de az is zavaró, hogy átfagyott gyerekek szenvedését kell végignézni. A Jobbik szerint is meg kell tehát védeni magunkat "az inváziótól".

Megvan a Fidesz megoldása ellenük

A Fidesz persze a megoldásról is beszélt a vitanapon. Rogán Antal adta meg a receptet:

Egyszerű a megoldás ellenük: őrizetbe vesszük, ellenőrzés alatt tartjuk, majd kiutasítjuk a megélhetési bevándorlót.

Rogán és Kontrát államtitkár is beszélt arról, hogy annyira súlyos a probléma, hogy szigorítani kell a törvényeket. Ez persze azt jelenti, hogy "a bevándorlók pártján álló brüsszeli bürokraták" kötelezettségszegési eljárást fognak Magyarország ellen indítani. Éppen ezért szükséges, hogy a parlament egységesen kiálljon a kérdésben, és az emberek is támogassák a kormányt. Ezért rendez a Fidesz a kérdésben újabb nemzeti konzultációt.

Az ellenzék támogatására viszont aligha számíthat a kormány. Az MSZP, az LMP és a PM felszólalója is felháborodottan ostorozta a kormány retorikáját és készülő terveit. (A DK és az Együtt képviselői úgy döntöttek, nem asszisztálnak a vitához.)

 • Harangozó Tamás, MSZP: A kormány a most tapasztalt menekülthullámot a Fidesz hisztériakeltésre, az idegengyűlölet szítására kívánja felhasználni. A cél egy új ellenségkép kialakítása, amellyel ismét gyanakvást és félelmet lehet kelteni. Amit a Fidesz előad, az a legsötétebb, legaljasabb politikai propaganda, gátlástalan manipuláció, amelynek során a valós adatokat, féligazságokon alapuló közhiedelmekkel és nyilvánvaló otromba hazugságokkal mossák össze.
 • Schiffer András, LMP: A Habony-művek vegykonyhájában született meg ez a műsorszám. Korábban, a Charlie Hebdo-merénylet után arról volt szó, hogy a terrorizmus elleni fellépésről beszélünk, de aztán a Fidesz összemosta a terrorizmust a bevándorlással, ez gátlástalanság. Azt is mondta, hogy meg kell különböztetni a menekültet, az oltalmazottat és a menedékest. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 15-20 évben Magyarországon letelepedett bevándorlók foglalkoztatási, aktivitási rátája magasabb a magyar átlagnál, köreikben alacsonyabb a munkanélküliség és több társadalombiztosítást, több adót fizetnek.
 • Szabó Tímea, PM: "Hazudnak, hazudnak, hazudnak és fogalmuk sincs, miről beszélnek" - mondta a Fidesznek címezve a beszédét. A képviselő felsorolta azokat a Magyarországon sikeres focistákat, akik szerinte a kormányoldal érvelése alapján illegális bevándorlónak minősülnek. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 5 milliárd forintnyi támogatást kap az uniótól a kérdés kezelésére, és választ vár arra, mire költik a forrást. Szerinte felesleges dolgokra, például több százmillió forintot éjjellátó kamerákra fordítottak. 


 • Hírek
 • Hírek