Így látta Orbán a lengyel látogatást

K MTI20150219055
2015.02.20. 16:44 Módosítva: 2015.02.20. 16:44

A miniszterelnök Facebook-oldalára felkerült a csütörtöki varsói látogatásról készült videó, amiben az elején becsúszott bakit – csak a lengyel miniszterelnököt meglátva eszmélt, és fordult hátra a hiányzó csokorért – kihagyva virágot ad Ewa Kopacznak, megkapja az Arany Ernyő díjat, majd pedig beszédet mond a lengyel gazdasági kamara rendezvényén.

Orbán felszólalásából az a rész került be a videóba, amiben arról beszél, hogy a mindennapi gazdasági együttműködés szöveteit megerősítve kell létrehozni a lengyel-magyar barátságot minden időben megtartó, a két ország lakosai közötti igazi lengyel-magyar személyes barátságot. Mint mondta, a jövőben is ezért fog dolgozni.

Putyin budapesti vizitje teljesen kiverte a lengyeleknél a biztosítékot, Orbán tűzoltásnak szánt lengyel útja pedig kudarcnak tűnik, írtuk. Ewa Kopacz kormányfő is hűvösen fogadta, majd azt mondta, „őszinte és nehéz" beszélgetést folytattak. Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter, a lengyel miniszterelnök tanácsadói csoportjának vezetője pedig arról beszélt, Orbán nem kapott felmentést, ehelyett rendre utasították.

Orbán később a lengyel gazdasági kamara rendezvényén varsói programjáról szólva úgy fogalmazott, erős és izgalmas tárgyalása volt a lengyel miniszterelnökkel, akivel végül közösen megerősítették a lengyel-magyar barátságot.

A volt lengyel miniszterelnök pártja szerint Jarosław Kaczyński sem akart találkozni Orbánnal, pártja, a Jog és Igazságosság (Pis) honlapján megjelent közleményben szó szerint ez állt: „A magyar miniszterelnök környezetéből érkezett a meghívás egy találkozóra Jarosław Kaczyński számára." Kaczyński azonban, áll a közleményben, nem fogadta el a meghívást arra hivatkozva, hogy a magyar miniszterelnök hozzáállása rombolja az európai szolidaritást.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ugyanakkor erre úgy reagált, hogy sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tervezett és nem is kezdeményezett csütörtökre találkozót Jarosław Kaczyński pártelnökkel Varsóban.

Elküldtük kérdéseinket a Pis sajtóirodájának, és Mariusz Blaszczaknak, a párt frakcióvezetőjének is, aki lengyel újságíróknak a találkozó visszautasításáról beszélt, de egyelőre még nem kaptunk választ.