Kifizeti az állam az iszapkatasztrófa károsultjainak a megítélt kártérítéseket

20
2015.02.20. 10:35

A Kormány.hu-n nyilvánosságra hozott közlemény szerint az állam pénzbeli segítséget nyújt a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára nem vagyoni káruk megtérülése érdekében.

A költségvetésben 400 millió forintot különítettek el erre. A segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban történő nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

A legutóbbi kormánydöntés azon a 70-80 családon segít, akik többnyire a lakóhelyük elvesztésével járó lelki trauma vagy a lúg okozta maradandó égési sérülések miatt kérnek nem vagyoni kártérítést. A jogosultaknak közigazgatási hatósági eljárás megindítását kell kérelmezniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál.

A kérelemhez mellékelni kell a bíróság jogerős döntését, a nyilvántartásba-vételi díj megfizetését igazoló dokumentumot és egy nyilatkozatot, amelyben a magánszemély az állam javára engedményezi követelését.

Mint azt tegnap mi is megírtuk, a Fővárosi Törvényszék csütörtökön első fokon 9 millió forintos kártérítést ítélt meg egy kolontári házaspár részére, akik elvesztették otthonukat, és egyikük édesanyja is meghalt a négy és fél évvel ezelőtti vörösiszap-ömlésben. A Fővárosi Ítélőtábla január közepén egy devecseri férfinek ítélt meg 8,5 millió forintos kártérítést, amiért az iszapkatasztrófában elveszítette a szüleit és a házát is.

Ugyanakkor mivel a Mal Zrt. felszámolás alatt áll, kétséges, hogy kifizetnék a kártérítéseket. A mostani kormányhatározat például rajtuk segíthet.