Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Orbánnak nem tetszene egy új hidegháború Oroszország ellen

2015.02.20. 15:59

Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen, és amely az európaiakat Oroszország ellenségévé teszi

- nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kommerszant című orosz napilap pénteki számában, írja az MTI.

A terjedelmes interjúban Orbán kijelentette, amíg Németország kiáll az Oroszország elleni büntetőintézkedések mellett, aligha változik a helyzet, függetlenül attól, hogy Magyarország ezzel egyetért-e vagy sem. A lap felvetette, hogy Moszkvában elterjedt vélemény szerint az EU soraiban szakadás történt az Oroszországgal kapcsolatos lehető legkeményebb álláspontot képviselők és azok között, akik megpróbálnak velük szembehelyezkedni.

Orbán Viktor úgy vélte, a helyzet ennél is rosszabb, ugyanis vannak olyanok, akik szerint Oroszországot el kell zárni az Európával meglévő gazdasági kapcsolatoktól, és az európai egység, valamint Oroszország között kell választani. "Mi azonban azon gondolkozunk, hogyan lehetne a legjobb módon rendezni az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait".

Orbán elmondta, hogy Magyarország az Oroszország elleni uniós büntetőintézkedéseket és az orosz válaszlépéseket is megszenvedi, ezért a magyar vezetés arra törekszik, hogy legalább a politikai kapcsolatokat mentse. A hat kelet-európai országban tervezett NATO parancsnoksági központ létesítéséről a kormányfő kijelentette: "nincs szükség a magyar biztonságpolitikában különösebb lépésekre", mert Oroszország nem jelent fenyegetést Magyarországra, amely NATO-tagként a szervezetnek mindig is jó és hűséges szövetségese volt és marad.

Orbán Viktor az ukrajnai válságnak a kárpátaljai magyar kisebbség sorsára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy Magyarország nagy figyelemmel követi az eseményeket. Hangsúlyozta: az Ukrajnában élő magyarok véleményének el kell jutnia a döntéshozókhoz, és Magyarországnak nemzetközi szinten fel kell lépnie az érdekeik védelmében, ha megfosztják valamilyen joguktól őket. 

A lap kérdésére, miszerint Törökország- vagy Oroszország-típusú illiberális állam kiépítésére törekszik-e, a kormányfő kifejtette, hogy "Törökország nagyon sikeres állam, és Oroszország is rendkívül sikeresen fejlődött az ukrán válságig, amely rossz hatást gyakorolt az orosz gazdaságra".

Nem értek egyet azokkal a nyugati reflexekkel, hogy át kell nevelni és nem kell elfogadni azokat, akik sikeresebbek nálunk, csak azért, mert a nyugati nézőpont szerint politikai rendszerük kevesebb értéket hordoz magában.