Az egész ország Veszprémre figyel

D MTZ20150201005
2015.02.22. 08:06

Reggel hat órától este hét óráig tartják az időközi parlamenti választást Veszprémben és a környező településeken. A választást azért kellett kiírni, mert a választókerület eddigi képviselője, Navracsics Tibor EU-biztos lett, így lemondott a mandátumáról.

Milyen a részvétel?

Nagyjából fele annyian mentek el szavazni 9 óráig, mint tavaly áprilisban: eddig a választásra jogosultak 5,66 százaléka, 4169 szavazó voksolt a választási iroda adati szerint. A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,29 százaléka (7 586 választó) szavazott. 

Ha a szavazókörökre lebontott adatokat nézzük, látszik, hogy Veszprémben aktívabbak a szavazók, ott 8-10 százalékos részvételt is láthatunk több szavazókörben. A falvakban viszont kisebb az érdeklődés, több település 2-3 százalékon áll 9 órakor.

A délelőtti órákban kissé megnőtt a lelkesedés, és 11 óráig már a választók 15,74 százaléka, 11 587 ember szavazott. A veszprémiek még mindig jóval aktívabbak, mint a város körüli kisebb településeken élők. Áprilisban 11 óráig a választók 24,61 százaléka szavazott.

A 13 órás adatok viszont újra visszaesését mutatnak: a szavazók 23,27 százaléka, 17132 ember adta le a voksát egyig, ami körülbelül 12 százalékkal kevesebb a 2014 áprilisi aktivitásnál. A legtöbben - a szavazók 36,9 százaléka -  a veszprémi 14. szavazókörben, a Botevben adták le szavazatukat. Vidéken a hárskútiak a legaktívabbak, a faluban a választásra jogosultak 24,06 százaléka szavazott már.

Délután tovább lankadt a választók érdeklődése, 15 óráig csak a szavazásra jogosultak 31,33 százaléka jelent meg voksolni. Ez 23 ezer ember jelent.  Ez 15 százalékkal kevesebb, mint ahányan tavaly áprilisban szavaztak délután háromig. Akkor este hétig 64,2 százalékig emelkedett a részvételi arány, most előfordulhat, hogy nem fogja elérni az 50 százalékot sem, főleg mivel esni kezdett az eső, így még kevesebb ember érkezett az urnákhoz az utóbbi órákban.

Fél hatig a választásra jogosultak 42,02 százaléka, 30 940 szavazó szavazott le. Ez tavaly áprilishoz képest még mindig elég kevés, akkor 17.30-ig a jogosultak 58,44 százalék szavazott.

A legaktívabb a veszprémi 32. szavazókör, itt a névjegyzékben szereplő szavazók közel fele, 47,94% jelent meg háromig. Vidéken továbbra is Hárskút vezet, a faluban a választópolgárok 32,14 százaléka adta már le voksát, írja a Vehir.hu.

Hasznos tudnivalók:

Kik szavaznak?

Veszprém mellett a következő 24 település választói szavazhatnak: Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd és Vilonya.

Kire lehet szavazni?

Bősze Ferenc (független)

Gerstmár Ferenc (LMP)

Horváth Lajos (független)

Karancsi Tibor (független)

Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt)

Kész Zoltán (független)

Némedi Lajos (Fidesz–KDNP)

Papp András Pál (független)

Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt)

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt)

Varga-­Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom)

Varga Péter Miklósné (Aquila Párt)

Ebben a cikkünkben részletesebben is bemutattuk a jelölteket.

Hogy lehet szavazni?

Mint mindig, most is kell egy személyazonosságot igazoló okmány (személyi, útlevél vagy jogosítvány), illetve lakcímigazolvány. A szavazólapon pedig, tudják, két egymást metsző vonal a nyerő.

Miért fontos szavazni?

Most dönthetnek az ott élők arról, ki képviselje őket a parlamentben 2018-ig. Ugyanakkor – mint arról írtunk is – országos jelentősége is van a szavazásnak, öt fontos politikai kérdésre kapunk majd választ, ami a pártok jövőbeni stratégiáját is meghatározza majd.

Tavaly áprilisban hogy szavaztak?

Érdemes megnézni és feljegyezni, hogy tavaly áprilisban milyen volt az arány ebben a választókerületben. A részvétel 64 százalékos volt. Ehhez képest érdemes majd nézni a mostani arányokat.

Navracsics Tibor, Fidesz-KDNP 22 194 (47,15%)

Pál Béla, MSZP-Együtt-DK-PM-MLP 13 009 (27,64%)

Forgóné Kelemen Judit, Jobbik 7759 (16,48%)

Gertsmár Ferenc, LMP 2904 (6,17%)

Történt valami rendkívüli eddig?

Egyelőre nagyon csendesen és rendben zajlik a választás Veszprémben. Az Mno.hu tudósítói azonban Gyulafirátóton, a választókörzet 51-es szavazókörében némi rendbontást tapasztaltak: az egyik szavazóköri delegált jegyzetfüzetében pipálta ki azok nevét, akik leadták a voksukat. A többi delegált felszólította, hogy hagyja abba, ezt követően viszont egy keresztrejtvény margójára kezdte el vezetni az érkezők neveit. Újra felszólították, hogy fejezze be, amit csinál, majd kihívták a jegyzőt. A választási eljárás ellen minden bizonnyal vétő delegáltat hazaküldték. 

A helyszínen lévő munkatársaink arról számoltak be, hogy véletlenül belefutottak két nőbe, akik mozgóurnát szállítottak a szakadó esőben. Azt mondták, hogy csak egy autó tartozik a 25-ös szavazókörhöz, így nekik maradt a gyaloglás. Munkatársaink két házhoz is elvitték őket kocsival, amiért nagyon hálásak voltak: bár azt mondták, hogy nejlonzacskóba tették volna az urnákat, hogy azok ne ázzanak el, így is több kilométernyi gyaloglást úsztak meg.

Kész homályos képpel leplezné le Schiffert, adócsaló MSZP-s a Fidesz-központban

Kisebb felhördülést okozott az interneten, hogy Kész Zoltán független jelölt a Facebookon azzal vádolta meg Schiffer Andrást, az LMP elnökét, hogy Veszprémben fideszes aktivistákkal cseveg egy étteremben, az LMP szavazóit meg egyébként is a Fidesz szállítja autókkal. Kész és a Liberálisok a Facebook-oldalukon az állítást egy homályos képpel illusztrálták, amely az étteremben készült, és amelyen csak Schiffer felismerhető, a többi ember arca ki van takarva.

Az LMP elnöke az Indexnek elmondta, perelni fog a poszt miatt, mert nem igaz, amit Kész állít. Ő abban az étteremben az LMP aktivistáival van, velük beszél a képen is. Azért ebbe az étterembe járnak, mert a szomszédos hotelben szálltak le. Az LMP-sek már egy hete a városban kampányolnak, a Fidesz aktivistái pedig csak szombaton érkeztek meg.

A Vehir.hu arról számolt be, hogy szintén a helyszínen járt Czeglédy Csaba. Czeglédy korábban Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc ügyvédje is volt, a lap értesülése szerint ő szervezte Kész Zoltán telefonos kampányát. A 2002-ben adócsalásért jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt szombathelyi szocialista politikus a Fidesz kampányközpontjába ment, de a fideszes kampánycsapat távozásra szólította fel.