Kész Zoltán kiütötte a Fideszt Veszprémben

xHUS 1586
2015.02.22. 19:03
Hatalmas meglepetésre Kész Zoltán magabiztos győzelmet aratott fideszes ellenfele fölött, ezzel oda lett a kormányzópárt kétharmados többsége az Országgyűlésben. Napközben minden párt aktivistái jelen voltak a városban, több feszült pillanatot is okoztak, ami látszik az időközi választáshoz képest magas részvételi arányokon.

Kész Zoltán nyerte meg a veszprémi időközi választást. A baloldal által  támogatott független jelölt 9 százalékot vert a fideszes Némedi Lajosra. Ezzel megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a parlamentben.

A nagyobb tét érezhetően jobban megmozgatta a pártokat és a választókat is, mint általában egy időközi választás. Habár a részvétel jócskán elmarad a tavaly áprilistól (akkor este hétig 64,2 százalékig emelkedett a részvételi arány), így is jóval többen voksoltak, mint az általában érdektelenségbe fulladó időköziken (Újpesten tavaly novemberben fél haig 28,9 százalék szavazott).

A legutolsó adat este fél hat volt, ekkor a választók 42,02 százaléka járult már az urnákhoz. Ha a részletesebb adatokat is megnézzük, láthatjuk, hogy elsősorban a városban lakók voltak aktívak, a falun élők kisebb arányban járultak urnákhoz.

Kész megnyerte

 

A maradék hét jelölt nem éri el az egy százalékot sem.

Emlékeztetőül: tavaly áprilisban Navracsics Tibor még ezt az eredményt érte el:

 

Kész meg akarja változtatni a hatalmat

A Kész Zoltán mögé felsorakozott baloldali pártok egymással versengve gratuláltak Késznek, és veregették saját vállukat. A győztes jelölt azt mondta: Mostantól Veszprém a józan ész városa. Az ellenzék reakciója bővebben itt>>>

A jobboldalról egyelőre csak a vesztes jelölt, Némedi Lajos szólalt meg, aki Veszprém alpolgármestere marad, és, mint mondta, folytatja a megkezdett munkát. Széles Gábor, a Magyr Hírlap tulajdonosa lakonikusan annyit írt a facebookon: Na most S.L. örülhet. A Fidesz és környékének reakciója bővebben itt>>>

Megmozgatták a választókat

Minek köszönhető Kész Zoltán sima győzelme?

Érdemes megnézni, hogy melyik szavazókörök lógnak ki negatív vagy pozitív irányban az átlagból, mert ebből láthatóak, hogy melyik pártnak sikerülhetett jól a mozgósítás.

Nem volt rendkívüli esemény

Rendkívüli esemény nélkül tart az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 1-es választókerületében - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Az NVI elnöke beszámolt ugyanakkor arról, hogy Veszprém 51-es szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. A szavazatszámláló bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől - mondta Pálffy Ilona. Hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a tagot nem tiltották ki, ehhez nem is lett volna joga a szavazatszámláló bizottságnak.

A fél hatos részvételi arányokról szólva azt mondta, a választásra jogosultak 42,02 százaléka ment el szavazni, tavaly áprilisban ez az arány 58,44 százalék volt. Pálffy Ilona összehasonlításképpen elmondta: tavaly novemberben, az újpesti időközi országgyűlési választáson 17.30-ig a választásra jogosultak 28,93 százaléka ment el szavazni, vagyis - mint mondta - most Veszprémben "nagyobb az érdeklődés és jobb a megjelenési arány". 

  • Veszprémben kiugróan magas a részvétel a 32-es szavazókörben, fél hatkor 61,8 százalék. Az előző választásokon ez a körzet kiegyenlített volt, tavaly épp hogy sikerült itt nyernie Navracsics Tibornak (315-298-ra verte az MSZP-s Pál Bélát). Mivel Navracsics összességében 20 százalékkal nyert, mondhatjuk, hogy a magas részvétel ebben a szavazókörben inkább a baloldalnak kedvez. Az eredmény végül 340-205 lett Kész javára.
  • Veszprémben az egyik legalacsonyabb részvétel az 56-os szavazókörben volt fél hatkor (38,9 százalék). Ez rossz hír a Fidesznek, ugyanis az eddigi eredmények alapján itt többször született sima jobboldali győzelem (tavaly 216-136-ra nyert itt Navracsics). Ebben a szavazókörben végül 201-94-re nyert Kész.
  • A falvakban még kisebb a részvétel. Hajmáskéren a 3-s szavazókörben például fél hatkor 17,1 százalék volt. Ez egy erősen jobboldali körzetnek számít, még a Jobbik is megelőzte itt az MSZP-t egy éve (125-89-54 volt a Fidesz-Jobbik-MSZP szavazatszám tavaly áprilisban). Itt végül az eredmény megdöbbentő lett: Kész Zoltán megnyerte a szavazókört (50 szavazat), a Jobbik lett a második (49 szavazat), a Fidesz csak a harmadik lett 38 szavazattal.

Tapolcával folytatják

Hétfőn újabb időközi választásra futnak rá a pártok, Ajkán és Tapolcán megkezdődik az ajánlások gyűjtése, választás április 12-én. A két városban és a környező falvakban a baloldalnak - különösen Ajka miatt - nagyobb esélyt jósoltak már eddig is, mint Veszprémben.

Egy olyan ügy van, amihez kétharmados parlamenti felhatalmazás kellene: Orbán Viktor miniszterelnök említette meg, hogy magyar katonák Irak kurdisztáni területére küldéséhez kellene az erős parlamenti felhatalmazás.

Nagyon rákészültek a pártok

Napközben több jele is volt annak, hogy a pártok nagyon is rákészültek a mozgósításra. A Nol.hu tudósítása szerint a helyszínen van a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor. Nem válaszolt arra, hogy hány aktivistával van jelen a kormánypárt. Ehelyett kihívták a rendőrséget a Népszabadságra.

Gyulafirátóton például lebukott az egyik delegált, hogy listázza a szavazókat. Az Mno.hu tudósítása szerint az egyik szavazóköri delegált jegyzetfüzetében pipálta ki azok nevét, akik leadták a voksukat. 

Kisebb felhördülést okozott az interneten az is, hogy Kész Zoltán független jelölt a Facebookon azzal vádolta meg Schiffer Andrást, az LMP társelnökét, hogy Veszprémben fideszes aktivistákkal cseveg egy étteremben, az LMP szavazóit meg egyébként is a Fidesz szállítja autókkal. Az LMP társelnöke az Indexnek elmondta, perelni fog a poszt miatt, mert nem igaz, amit Kész állít. 

A Vehir.hu arról számolt be, hogy szintén a helyszínen járt Czeglédy Csaba. Czeglédy korábban Mesterházy Attila ügyvédje is volt, a lap értesülése szerint ő szervezte Kész Zoltán telefonos kampányát.