Olivér
5 °C
8 °C

Kész Zoltán kiütötte a Fideszt Veszprémben

xHUS 1586
2015.02.22. 19:03
Hatalmas meglepetésre Kész Zoltán magabiztos győzelmet aratott fideszes ellenfele fölött, ezzel oda lett a kormányzópárt kétharmados többsége az Országgyűlésben. Napközben minden párt aktivistái jelen voltak a városban, több feszült pillanatot is okoztak, ami látszik az időközi választáshoz képest magas részvételi arányokon.

Kész Zoltán nyerte meg a veszprémi időközi választást. A baloldal által  támogatott független jelölt 9 százalékot vert a fideszes Némedi Lajosra. Ezzel megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a parlamentben.

A nagyobb tét érezhetően jobban megmozgatta a pártokat és a választókat is, mint általában egy időközi választás. Habár a részvétel jócskán elmarad a tavaly áprilistól (akkor este hétig 64,2 százalékig emelkedett a részvételi arány), így is jóval többen voksoltak, mint az általában érdektelenségbe fulladó időköziken (Újpesten tavaly novemberben fél haig 28,9 százalék szavazott).

A legutolsó adat este fél hat volt, ekkor a választók 42,02 százaléka járult már az urnákhoz. Ha a részletesebb adatokat is megnézzük, láthatjuk, hogy elsősorban a városban lakók voltak aktívak, a falun élők kisebb arányban járultak urnákhoz.

Kész megnyerte

 

A maradék hét jelölt nem éri el az egy százalékot sem.

Emlékeztetőül: tavaly áprilisban Navracsics Tibor még ezt az eredményt érte el:

 

Kész meg akarja változtatni a hatalmat

A Kész Zoltán mögé felsorakozott baloldali pártok egymással versengve gratuláltak Késznek, és veregették saját vállukat. A győztes jelölt azt mondta: Mostantól Veszprém a józan ész városa. Az ellenzék reakciója bővebben itt>>>

A jobboldalról egyelőre csak a vesztes jelölt, Némedi Lajos szólalt meg, aki Veszprém alpolgármestere marad, és, mint mondta, folytatja a megkezdett munkát. Széles Gábor, a Magyr Hírlap tulajdonosa lakonikusan annyit írt a facebookon: Na most S.L. örülhet. A Fidesz és környékének reakciója bővebben itt>>>

Megmozgatták a választókat

Minek köszönhető Kész Zoltán sima győzelme?

 • 4588
  Simicska most nem segített
 • 4468
  Kész távoltartotta Gyurcsányt Veszprémtől
 • 3727
  Besült Kubatov listája
 • 1132
  Tóbiás korszakváltását díjazták a szavazók

Érdemes megnézni, hogy melyik szavazókörök lógnak ki negatív vagy pozitív irányban az átlagból, mert ebből láthatóak, hogy melyik pártnak sikerülhetett jól a mozgósítás.

Nem volt rendkívüli esemény

Rendkívüli esemény nélkül tart az időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 1-es választókerületében - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Az NVI elnöke beszámolt ugyanakkor arról, hogy Veszprém 51-es szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai azt észlelték, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. A szavazatszámláló bizottság tagjai felszólították a tagot, hogy fejezze be a jegyzetelést, és határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől - mondta Pálffy Ilona. Hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a tagot nem tiltották ki, ehhez nem is lett volna joga a szavazatszámláló bizottságnak.

A fél hatos részvételi arányokról szólva azt mondta, a választásra jogosultak 42,02 százaléka ment el szavazni, tavaly áprilisban ez az arány 58,44 százalék volt. Pálffy Ilona összehasonlításképpen elmondta: tavaly novemberben, az újpesti időközi országgyűlési választáson 17.30-ig a választásra jogosultak 28,93 százaléka ment el szavazni, vagyis - mint mondta - most Veszprémben "nagyobb az érdeklődés és jobb a megjelenési arány". 

 • Veszprémben kiugróan magas a részvétel a 32-es szavazókörben, fél hatkor 61,8 százalék. Az előző választásokon ez a körzet kiegyenlített volt, tavaly épp hogy sikerült itt nyernie Navracsics Tibornak (315-298-ra verte az MSZP-s Pál Bélát). Mivel Navracsics összességében 20 százalékkal nyert, mondhatjuk, hogy a magas részvétel ebben a szavazókörben inkább a baloldalnak kedvez. Az eredmény végül 340-205 lett Kész javára.
 • Veszprémben az egyik legalacsonyabb részvétel az 56-os szavazókörben volt fél hatkor (38,9 százalék). Ez rossz hír a Fidesznek, ugyanis az eddigi eredmények alapján itt többször született sima jobboldali győzelem (tavaly 216-136-ra nyert itt Navracsics). Ebben a szavazókörben végül 201-94-re nyert Kész.
 • A falvakban még kisebb a részvétel. Hajmáskéren a 3-s szavazókörben például fél hatkor 17,1 százalék volt. Ez egy erősen jobboldali körzetnek számít, még a Jobbik is megelőzte itt az MSZP-t egy éve (125-89-54 volt a Fidesz-Jobbik-MSZP szavazatszám tavaly áprilisban). Itt végül az eredmény megdöbbentő lett: Kész Zoltán megnyerte a szavazókört (50 szavazat), a Jobbik lett a második (49 szavazat), a Fidesz csak a harmadik lett 38 szavazattal.

Tapolcával folytatják

Hétfőn újabb időközi választásra futnak rá a pártok, Ajkán és Tapolcán megkezdődik az ajánlások gyűjtése, választás április 12-én. A két városban és a környező falvakban a baloldalnak - különösen Ajka miatt - nagyobb esélyt jósoltak már eddig is, mint Veszprémben.

Egy olyan ügy van, amihez kétharmados parlamenti felhatalmazás kellene: Orbán Viktor miniszterelnök említette meg, hogy magyar katonák Irak kurdisztáni területére küldéséhez kellene az erős parlamenti felhatalmazás.

Nagyon rákészültek a pártok

Napközben több jele is volt annak, hogy a pártok nagyon is rákészültek a mozgósításra. A Nol.hu tudósítása szerint a helyszínen van a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor. Nem válaszolt arra, hogy hány aktivistával van jelen a kormánypárt. Ehelyett kihívták a rendőrséget a Népszabadságra.

Gyulafirátóton például lebukott az egyik delegált, hogy listázza a szavazókat. Az Mno.hu tudósítása szerint az egyik szavazóköri delegált jegyzetfüzetében pipálta ki azok nevét, akik leadták a voksukat. 

Kisebb felhördülést okozott az interneten az is, hogy Kész Zoltán független jelölt a Facebookon azzal vádolta meg Schiffer Andrást, az LMP társelnökét, hogy Veszprémben fideszes aktivistákkal cseveg egy étteremben, az LMP szavazóit meg egyébként is a Fidesz szállítja autókkal. Az LMP társelnöke az Indexnek elmondta, perelni fog a poszt miatt, mert nem igaz, amit Kész állít. 

A Vehir.hu arról számolt be, hogy szintén a helyszínen járt Czeglédy Csaba. Czeglédy korábban Mesterházy Attila ügyvédje is volt, a lap értesülése szerint ő szervezte Kész Zoltán telefonos kampányát. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?