Londont érdekelheti a keleti nyitás

2015.02.23. 10:32

Csütörtökön Budapestre érkezik Philip Hammond brit külügyminiszter SzijjártóPéter meghívására – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfő reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a két miniszter megbeszélésén téma lesz az ukrajnai helyzet, az Európai Unió jövője, az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás előkészítése. Ezek mellett biztosan szóba kerül Nagy-Britannia és Magyarország gazdasági, politikai együttműködése, valamint a migráció és az Iszlám Állam elleni harc is. A két miniszter pénteken tart sajtótájékoztatót.

a brit külügyminisztert Orbán Viktor is fogadja majd – írta a KKM.

Hammond hétfőn az észt fővárosba látogat. London nyíltan aggódik Oroszország ukrajnai politikája miatt, korábban a brit védelmi miniszter közölte: Moszkvában Ukrajna után a balti államok elleni invázió kerülhet terítékre.

Török Áramlat

A magyar kormányfő kedden a török miniszterelnökkel tárgyal Budapesten. Ahmet Davutoglu sajtótájékoztatót tart délben, kétoldalú megállapodások aláírása után.Fél háromkor mindkét miniszterelnök beszédet mond a török-magyar üzleti fórumon, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyit meg.

A török kormányfő vizitjén minden bizonnyal szó lesz az energetikai kérdésekről. A Déli Áramlat gázvezetéktől való elállás után Moszkva Törökországon át építené meg az Ukrajnát elkerülő gázvezetéket. Törökország – amely egyre nagyobb felhasználója is az orosz gáznak és atomerőművet is épít területén az orosz állami Roszatom – Oroszország legfontosabb gáztranzit országává válhat a "Török Áramlattal". Az orosz elnök a múlt heti budapesti látogatásakor közölte: az építésben számítanak a magyar cégekre.