Simicska üzent: Orbánnak át kéne alakítania a kormányt

2015.02.23. 10:24

Vezércikkben követel kormányátalakítást a veszprémi választási vereség után Simicska Lajos a Fidesz vezetésétől. Persze a médiavállalkozónak nem magának kellett laptopot ragadnia, üzenetét Szerető Szabolcs főszerkesztő-helyettes fogalmazta meg szőrmentén, de azért félre nem érthető módon a Simicska-tulajdonban lévő Magyar Nemzet hétfői vezércikkében:

A miniszterelnöknek – ha úgy ítéli meg – hatalmában áll korrigálni a kormány politikáján, személyi változtatásokról is szabadon határozhat. Ésszerű lenne lépnie, hiszen a Fidesz–KDNP támogatottságának eróziója kezd elgondolkodtató méreteket ölteni.

Konkrét neveket a cikk nem említ, és a változtatás szükségességét nem pusztán a veszprémi választással, hanem az ózdi, újpesti és mezőtúri kudarcokkal is indokolja.

A vezércikk amúgy a jóbaráti intelem mellett nyíltan leszámol a Magyar Nemzet - és az egész magyar jobboldal - kiirthatatlannak tűnő szokásával, a gyurcsányozással is. Szerető ugyanis kijelenti:

a bukott miniszterelnök papírtigris, akivel már riogatni sem érdemes a jóérzésű választópolgárokat.

Az írás nem sajnálja a - főleg szimbolikus jelentőségű - kétharmados többség megszűnését sem, az így fellépő egyeztetési kényszer "aligha válik a demokrácia kárára".