Ez a poszt a következő Percről percre része:

Veszprémet emésztik

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez az első parlamenti közvetítés a Kövér László által megváltoztatott munkarendű parlamentből. Ne csodálkozzanak, ha a szokásosnál is kevesebb képviselőt látnak lézengeni az ülésteremben, mivel ezen a héten döntéshozatal nem, kizárólag bizottsági munka folyik majd. A hétfői vitanap azért megmarad, a napirend előtti felszólalások, az azonnali kérdések és kérdések közül az interpellációkat kivették, de ezt úgysem fogják észrevenni. 

  • Nem szerepel az előzetesen megadott témák között, de egészen biztos, hogy a baloldalon mindenki a Fidesz által csúnyán elbukott időközi választásról fog beszélni. Más mondjuk nem, hiszen ne felejtsük el, nem csak a kormányközeli közvélemány-kutatók "mérései" buktak be, de a Jobbik "a jövőt nem lehet megállítani" offenzívája is. 

  • A szocialista Gőgös Zoltán a veszprémi Kubatov-listákkal kapcsolatos rendőrségi eljárást sürgeti meg, Szél Bernadett a „Simicska-utód”-ról kérdez, Teleki László pedig felteszi az Univerzális Kérdést:

    Hol a pénz?

  • A Küküm vezetője "sokkoló eseményekről", "közvetlen terrorveszély"-ről beszél a Charlie Hebdo és a koppenhágai merénylet kapcsán. Az Iszlám Állam a Közel-Keleten is népirtást hajt végre, foglyokat kínoz, illetve a keresztényeket is üldözi. A külügyminiszter ez utóbbit hangsúlyozza a legjobban, és megemlíti, hogy

    A 21 kivégzett kopt családnak a kormány a keresztény szolidaritás jegyében 500-500 eurót adott a kormány kisvállalkozásuk beindítására.
     
  • Szijjártó megismétli a kormány szándékát, hogy parlamenti egyeztetést kell indítani egy magyar kiképzőkontingens küldéséről. 

  • A szocialista képviselő nyilván olvasta Panyi kollega cikkét, fel is mondja szépen a főbb megállapításokat, és - a Fidesz vezetésének egyelőre titkolt, de nem érthetetlen szándékaival megegyezően - távozásra szólítja fel a minisztert. 

  • Schiffer András szerint is "sok igazság van Mesterházy szavaiban", a kormány keleti fordulatával korábban kritikus Németh Zsolt viszont zárja a sorokat, és Merkel, illetve Putyin látogatását önmagában az elszigeteltség cáfolatának nevezi.

  • Ikotity István LMP-s képviselő a Magyar Művészeti Akadémia évek óta tartó ingatlanbotrányával kapcsolatban szólal fel, és azt kérdezi, miért kellett a piaci árnál drágábban megvennie Fekete Györgyéknek az Andrássy úti volt MÚOSZ-székházat. 

  • Az Ikotity-nak válaszoló Rétvári Bence szerint az MMA jelentkezett, hogy kell neki egy adminisztratív épület, csakhogy

    • sem az állam
    • sem a fővárosi önkormányzat
    • sem az V. kerület
    • sem a VI. kerület

    nem talált ingatlanvagyonában igazán jó épületet, így aztán körül kellett nézni a piacon. De nehogy azt gondoljuk, hogy az MMA rossz vételt csinált:

    az ingatlanvásárlással azért járt jól a magyar állam, mert egy kultikus épület került a tulajdonába.

  • Ez csak egy gyűlöletkeltő fröcsögés! - hangzik el a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja, a kifejtés helyett inkább idedobnám novemberben készített grafikonjainkat.

  • És ez nem túlzás, tényleg nem. Mirkóczki Ádám a Híd a munka világába nevű 5 milliárd forintos keretű roma felzárkóztatási programnak lő utána - az LMP-s Hadházy Ákos és a mi cikkünk nyomán. A jobbikos képviselő felsorol néhány botrányos tényt, olyanokat, mint

    • Autónként majdnem 3 millióért béreltek hat alsó kategóriás és két középkategóriás kocsit, miközben a piaci ár kedvezmények nélkül is úgy ötödannyi lenne.
    • Bruttó 31 millióért vettek irodabútort. 60 munkahellyel számoltak, vagyis munkahelyenként félmillióból szerelték fel az irodákat.
    • Vettek egy székházat a Gellérthegyen, hogy aztán azt rögtön felújíttassák 21 millióért.
  • "Igen, látogasson el a Roma Önkormányzathoz, és szembesítse a vádakkal a résztvevőket!" - Ez Rétvári Bence válasza Farkas Flóriánén dokumentált ügyleteivel kapcsolatban, azaz kinyilvánítja, hogy a kormány megvédi a fideszes cigányszervezetet.

  • Méltatja Tóbiás József Kész Zoltánt, a "sokszínű Magyarország erejét", és persze az MSZP-t is. Elpuffogtatja a bekészített szlogeneket:

    • Fordulóponthoz érkeztünk
    • Véget ért a kétharmados Magyarország
    • Nem a kormányal egy tőről fakadó Jobbik a kormányváltást akarók reménye

    A vasárnapi vihar elhozta a tavaszt, a változás reményét

    pendít meg néhány lírai húrt is Tóbiás.

  • A hétvége bebizonyította azt, hogy a választási rendszer demokratikusságával szembeni kételyek megalapozatlanok, ezért az ellenzéknek meg kell követnie a kormányt. 

    mondja L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár, és éles szemmel mutat rá arra, hogy nem az MSZP és nem is Gyurcsány Ferenc nyerte meg a választást, és a kormány továbbra is alázattal fogja végezni a munkáját.

  • Előbbi településen ráadásul először nyert jobboldali párt jelöltje az időközi választáson. Nem lehet tehát általános trendfordulóról beszélni - árnyal egy jót Kósa Lajos komoly elemzői értékkel bíró felszólalásában. 

  • Miután Tóbiás az illiberális államkoncepció alapján "egy tőről valónak" nevezte a Jobbikot és a Fideszt, Kósa erre azzal replikázott, hogy akkor miért van az, hogy az összes szocialista szimpatizáns simán leszavazott Ózdon Janiczák Dávidra

  • Magyarországon gazdasági értelemben megszűnőben van a középréteg – mondta Egyed Zsolt a Jobbiktól. A képviselő a KSH adataira szerint 3 millió embert érint a relatív jövedelmi szegénység. A nagy aggodalom azonban gyorsan átcsapott a szociális rendszer ostorozásába, amely jelenleg az "ingyenélőket, élősködőket, bűnözőket támogatja". Ezzel szemben a Jobbik értékelvű szociális rendszert támogat, amelyben "a szociális segélyért elvárjuk, hogy a segélyezett tartsa rendben a portáját, gyermekeit nevelje úgy, hogy hasznos tagja legyen a társadalomnak."   

    Pogácsás Tibor államtitkár a középosztályt fenyegető veszélyekkel egyetértett, de megjegyezte, hogy négy év alatt 516 ezerről 400 ezerre csökkent a jövedelmi szegénységben élő gyermekek száma. "Alapvető kitörést a számukra olyan iskoláztatási, óvodáztatási rendszer adhatja, amely kezdettől fogva segíti a beillesztkedést." – mondta az államtitkár, aki szerint a jobbikos képviselő jogtalanul mosta össze a segélyezetteket "az arra nem érdemesekkel." "A segélyezettek egy része önhibáján kívül, a társadalmi környezet miatt nem jut munkához" – mondta ki Pogácsás a kormányzat részéről manapság ritkán hallható megállapítást. Az államtitkár szerint segíteni kell az önkormányzatokat, hogy maguk dönthessenek arról, miként segítenek a rászorulóknak.                                       

  • Bene Ildikó a Fidesztől a kórházfejleszésről kérdezett. Kisvárdán például fontos fejlesztések zajlottak le – hozott pozitív példát, amely mellett a hatvani Albert Schweitzer kórház megújítását is megemlítette.

    A Fidesz képviselője hosszan dicsérte a hatvani kórházfelújítást, amelyre négymilliárd forint ment el eddig. Végül kicsit kicsúszva a két perből a sok jó példa után megkérdezte: milyen további lépéseket tervez a kormány a hazai kórház további fejlesztése érdekében.

  • Szabó Zsolt államtitkár szerint a beruházásokkal csökkennek a rezsikiadások, így a megtakarított pénz a gyógyítás színvonalának emelésében hasznosul.

  • Kiss László Orbán látogatása kapcsán arról szólt, hogy a lengyel kormányfő bírálta a magyar miniszterelnök politikáját, de még Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő, a PiS elnöke sem akart találkozni Orbánnal.

    Ki nem mond igazat? Kezdeményeztek Kaczynskival találkozót vagy nem? – kérdezte Kiss.

  • Ez derült ki Szijjártó Péter válaszából. A külügyi és külgazdasági miniszter szerint nem volt tervben, hogy a kormányfő ellenzéki politikusokkal, így Kczynskivel találkozott volna. Ez közvetve tehát azt jelenti, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) pártja állított valótlant. Eszerint Orbánék környezetéből érkezett megkeresés a találkozóra, amit Orbán korábbi szövetségese, Kaczynski elutasított.

  • Vas Imre, a Fidesz képviselője szerint Magyarország bekapcsolódna a szomszédos ország légtérrendészeti feladatainak ellátásába, amit jelenleg Olaszország bonyolít le. A képviselő ennek nyilvánosan megismerhető részletei iránt érdeklődött.

    "Magyarország megbízható szövetségeseként veszi ki a részét a közös feladatokból. Negyedik generációs vadászgépeinkre a NATO is számít nem csak Szlovénia, de a Baltikum területén is. A feladatokat hazai bázisról felszállva látjuk el, a NATO-parancsnokság megfelelő utasításai alapján. A gépek minden órában riaszthatók – mondta válaszában a honvédelmi minisztérium képviseletében az államtitkár, Vargha Tamás.

  • Farkas Gergely a Jobbik frakcióigazgatója a diákmunkáról és a kötelező szakmai gyakoratról érdeklődött. Sok visszaélés tapasztalható Farkas szerint. Farkas a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének felhívását idézte: eszerint a gyakorlati képzőhelyeken folyik a munka vasárnap és ünnepnapon is. "Hogyan hagyhatták, hogy ilyen esetek megtörténhetnek?" – kérdezte Farkas.

    A diákmunkában tavaly 22 ezer diák vett részt tavaly, nagyon sikeres – mondta Czomba Sándor. Az államtitkár szerint a 48 ezer diákszerződést mielőbb 70 ezerre szeretnék emelni, mert a szakma elsajátításának ez is fontos eleme. A szakképzési törvény lehetővé teszi, hogy a gyakorlati képzés vasárnap és ünnepnap is folyjon – mondta Czomba, aki konkrét példákat kér arra, hogy valaki ezzel visszaélt volna. A kamarának és a munkaügyi felügyelőségnek lehetősége van, hogy ezzel szemben fellépjen, ha jön elég bejelentés a diákok vasárnapi és ünnepnapi indokolatlan dolgoztatásáról – jelentette ki.

  • Kulcsár Gergely a Jobbiktól azt kérdezte, meddig mérgezheti még a balmazújvárosiakat a hortobágyi veszélyes hulladéktároló?

    2000 tonna veszélyeshullandékot tárolnak a Hortobágyi Nemzeti Park mellett. Illés Zoltán államtitkár akkor 350 millió forint elkülönítését ígérte a telep felszámolására, de nem történt semmi. 14 hónap után elszállítják a szemetet? – kérdezte Kulcsár.

  • V. Német Zsolt arról szólt, hogy a nyolcvanas években létrehozott telep ügyében a környezetszennyezés miatt az illetékes felügyelőség feljelentést tett. A kormány átvállalja az intézkedést, de ehhez a felelősök helyett az adófizetők pénze biztosítja a forrást. A felügyelőség szerint a szennyezés nem jutott ki a telepről, a megtett lépések a megoldás felé mutatnak. Az ütemezett rendezés terve elkészült – ígérte V. Német Zsolt.

  • Az LMP szorgosan tölti fel a parlamenti videókat, itt ajánlja Schiffer András Szijjártó ülésnap eleji felszólalására reagálva a bevándorlóellenes hecckampány helyett a Nemzeti Terrorizmusellenes Stratégiát.

  • A kormány miért nem veszi komolyan a méhészet problémáit? – érdeklődött a jobbikos Magyar Zoltán. Az elmúlt négy évben már a tartalékaikat élik fel a méhészek. A magyar méhészet megmaradásának kulcsa a kormány kezében van – mondta Magyar. Méhegészségügyi felelősökre van szükség, állandó állásban, körzetekre osztva, hogy a felelőtlen méhészeket ki lehessen szűrni. A méhészek szerint sajnálatos, hogy a mezőgazdasági támogatási rendszerből kiszorulnak – mondta az egyetemen méhészeti fakultációra járt Magyar, aki annak idején Nagy István államtitkártól még ötöst is kapott az órán.

    20 ezer méhész egymillió méhcsaládot kezel Magyarországon – mondta válaszában Nagy István államtitkár. A méhészek zömmel keresetkiegészítéskén végzik munkájukat. Megélni ebből az átlagosan 50 méhcsaládból nem lehet. Valóban, az utóbbi évben nem kedvezett a helyzet a méhészeknek, de Nagy szerint a kormány igenis segített. 4,7 millió eurós EU-s és hazai támogatást említett példaként. Nagy szerint a méhegészségügyi ellenőr alkalmazása főállása nem tűnik reálisnak.

  • Heringes Anita a paksi képzésekről érdeklődött: milyen szakon és mikor indítanak képzéseket. Lesz-e ösztöndíj és milyen feltételekkel? „Nem kioktatni kell az ellenzéket, hanem válaszolni, hogy miért nem történt ebben semmi az elmúlt években” – mondta az ellenzéki képviselő.

    Ha úgy érezné, hogy írásos válaszom kioktatta volna, akkor elnézést kérek – mondta Lázár János, hozzátéve: minden kérdésére a válasz az „Igen, tervezzük."

  • sem azt, hogy mi a helyzet a hortobágyi legelőiket elvesztő állattartókkal. Ezeket ugyanis személyesen Orbán Viktortól akarta megtudni az MSZP, de átalakított ülésrend ide vagy oda, az nem változott, hogy a kormányfő a parlamenti megjelenést továbbra is két hétig tologathatja.

  • Saját luxusmedenceadós ötletével szívatja Szijjártót Novák

    Novák előd ügyes volt, a cím magába foglalta a kérdést, amit így az ülés levezető elnöke is elmondott Szijjártónak. Röviden: Novák Előd harmadszor kérdezi meg, hogy mi a véleménye Szijjártó Péternek a medencéket érintő luxusadóról, amit Gyurcsány háza előtt még ellenzékben követelt a mostani külügyi és külgazdasági miniszter.

    "Nem tehetek róla, ha kétszer nem tudja tudomásul venni a választ. A munkámmal foglalkozom." – válaszolt nem válaszolva Szijjártó.

    "Sanálom, hogy ismét nem hajlandó kerek, őszinte választ adni. De beszélnek a tettek és a mulasztások is. Például ön 2009-ben ellenzékben nyilatkozva kezdeményezte az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését is. Kormányzati nyekergésnek nevezte, hogy a kormány akkor erre nem vállalkozott." Ehhez képest ez nem valósult meg a Fidesz kormányzata alatt sem, sőt, 27 százalékra nőtt az ÁFA – hívta fel a figyelmet Novák.