Egyre gyakrabban bántják a NAV-ellenőröket

2015.02.24. 17:39 Módosítva: 2015.02.24. 21:22

Az utóbbi időben a korábbinál gyakrabban éri atrocitás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait - közölte a NAV az MTI-vel.

Hétfő kora délután Budapest XX. kerületben egy férfi megtámadta a NAV munkatársait, és egyiküket agyonszúrta.

A NAV szerint évente 15-20-szor fordul elő, hogy munkatársaikat olyan súlyos inzultus éri, ami miatt feljelentést tesznek a rendőrségen, viszont a hétfői esethez hasonlóra nem volt példa.

Felülvizsgálat kezdődött

A biztonsági előírások felülvizsgálata megkezdődött a szervezetnél, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a tragédia. A NAV összes szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat, és ahol bármilyen veszélyre lehet számítani, a dolgozók védelméről gondoskodnak. Kockázatos ügyekben az ellenőrzést a revizorok a pénzügyőrökkel együtt végzik.

A további hosszú távra szóló intézkedések előkészítése biztonsági szakemberek bevonásával elkezdődött, a munkát a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatja.

A NAV-nál amúgy létezik egy úgynevezett intézkedéstaktikai képzés, ami a hasonló esetek elkerülését célozza, ezen már kétezer pénzügyőr és pénzügyi nyomozó vett részt.

A nagy számok törvénye

A NAV munkatársai naponta átlagosan 90 ezer ügyféllel lépnek közvetlen kapcsolatba. A szervezet 23 ezer dolgozójának 70 százaléka személyesen találkozik adózókkal, állampolgárokkal.

Békési volt

A BékésMatrix kedden megtudta, a tragikusan elhunyt adóellenőr elszármazott békési volt, rokonsága jelenleg is Békésen él.

Elhunyt munkatársát a NAV és a Nemzetgazdasági Minisztérium saját halottjának tekinti - közölték az MTI-vel hétfőn.

 Elismerte a tettet

 A 35 éves tettes - akit a rendőrök a helyszínen elfogtak - gyanúsítottkénti kihallgatásán elismerte a bűncselekmény elkövetését. Az őrizetbe vett L. Péter ellen több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Az M1 hétfő esti Híradójának információi szerint a gyanúsított egy szobafestő, aki korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, és a vámosok feltehetőleg adótartozás miatt jelentek meg nála.