Emőke
4 °C
20 °C

Madárinfluenzát mutattak ki egy Békés megyei kacsaállományban

2015.02.24. 18:55

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei Füzesgyarmat baromfitelepen - közölte a NÉBIH. A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állományt – állami kártalanítás mellett – leölik az állat-egészségügyi szolgálat szakemberei. Az egyedekben kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.

A kacsaállományban emelkedett az elhullások száma, és más klinikai tüneteket is kimutattak, így lett gyanús, a laboratóriumi vizsgálatok pedig megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 km sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!