Simicskóék már öt siófoki lakásnál tartanak

2015.02.25. 11:54

Maradtak kérdések Simicskó István családjának lakásai körül azután is, hogy az államtitkár idén januárban már pontosan adta be a korábbi években ellentmondásos vagyonnyilatkozatát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára nyilatkozatánál hol a lakásméretek, hol az ingatlanok megvásárlásának dátumai, hol az ingatlanok száma nem stimmelt. Simicskó később tévedésre hivatkozva közölte, hogy volt olyan év, amikor a szülei nevén lévő ingatlanokat is beírt a vagyonnyilatkozatba. A számtalan más képviselőnél is felbukkanó tévedések semmiféle szankciókat nem vonnak maguk után.

Legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint Simicskónak egy siófoki lakása maradt, II. kerületi ingatlanát eladta, és annak árát magyar államkötvénybe fektette.

Siófokon azonban egy négy épületből álló vízparti lakóparkban így is öt lakása van a Simicskó családnak – írta meg az Átlátszó.

Az államtitkár 32 négyzetméteres – további 8,9 négyzetméteres terasszal rendelkező – lakása mellett szülei nevén négy lakás áll. Az ő esetükben nincs szükség vagyonnyilatkozatra, így nem tudható, miből vették a 142 millió forint összértékre becsült négy lakást, amelyek mellett 2006 óta két további pilisszentiváni ingatlant is vettek. Ráadásul az Átlátszó szerint ezek egyike sem azonos azzal a 2500 négyzetméteres telken álló házzal, amely 2010-ben, Simicskó szerint tévedésből került a vagyonnyilatkozatába, mert az valójában szülei nevén van.

Az Átlátszó.hu megkeresésére Simicskó azt válaszolta, hogy édesapja – aki nem közszereplő – 57 éven át sikeres kereskedő volt. A cégadatbázisok alapján id. Simicskó István egy vállalkozásban volt tisztségviselő és tulajdonos, méghozzá 2009-ig. Ekkor szállt ki a Simicsko Biztonságtechnikai Kft., 2004 ősze óta pedig már Dom-Zett Kft. néven futó vállalkozásból. Ennek mutatói alapján azonban nem látszik az ingatlanvásárlások fedezete, noha az ingatlanok tehermentesek. A cég adózott eredménye 2003 és 2009 között 647 ezer és 2,9 millió forint között volt. A tulajdonrész eladásának évében valamivel több mint egymillió forintot hozott a cég.

De Simicskó saját ingatlanjainak száma is kérdéses: az államtitkár a Blikknek három éve azt mondta, 2002 óta van egy nyaralója Siófokon. A mostani vagyonnyilatkozatban megjelölt siófoki lakás viszont 2007–2008-ban épült.