Balog Zoltán Lázár Jánost ugratja

2015.02.26. 11:14
Miután Lázár János elég határozottan kijelentette, hogy nem lesz vizsgálat az Országos Roma Önkormányzat által futtatott Híd a munka világába foglalkoztatási programmal és annak visszás pénzköltéseivel kapcsolatban, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot.

Múlt héten részletesen beszámoltunk arról, hogy milyen furcsaságok vannak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) most már a parlamentben is vitatott foglalkoztatási programja körül: 1,2 milliós fizetés félállásban, egy tanulmányban olyan sorok, mint „a roma nők ősanyai minősége″, gellérthegyi irodaház abból az EU-s pénzből, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellene felhasználni.

Kedden arról írtunk, hogy a gyanús pénzköltések felfejtését megkezdő LMP-s Hadházy Ákos találkozott a foglalkoztatási program vezetőivel, akik a program tisztázása közben olyasmiket mondtak, mint hogy azért van szükség egy korábbi számítások szerint 300, szerintük 205 milliós budai, Gellérthegy utcai irodára, mert az így közel van a minisztériumokhoz, amelyekkel tárgyalni kell, plusz mégsem fogadhatnak nagy cégeket valami olcsó irodában olcsó helyen.

Arról is kedden számoltunk be, hogy Lázár János arra hivatkozva, hogy „nem volna szerencsés prekoncepciók, sajtóhírek vagy névtelen feljelentések alapján vizsgálatot indítani", visszautasította a vizsgálatokat. Ezzel az érvvel alapvető probléma volt egyébként, hogy a feljelentés nem névtelenül ment, azt Hadházy Ákos tette meg a megfelelő helyen. Az RTL tegnap esti híradójából kiderült, Polt Péter legfőbb ügyész a fővárosi főügyészséghez továbbította az LMP által benyújtott dokumentumokat, büntetőeljárást kezdeményezve.

Balog és Lázár, a két mókamester folyton ugratja egymást

Nem ez az első eset, hogy Balog Zoltán és Lázár János nem értenek egyet, látványosan mást gondolnak ugyanarról a dologról. A Nol.hu számolt be arról az emlékezetes, 2013-as Lázár-fricskáról, amikor Balog egy kritikus hangvételű levelet írt Lázárnak valamilyen korábbi vitájuk kapcsán, Lázár pedig bekereteztette és kifüggesztette azt az irodájában, hogy bárki, aki arra jár, láthassa azt.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter – szemben Lázár érvelésével, miszerint nincs itt semmi látnivaló – most személyesen rendelt el vizsgálatot. Az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) levelében megerősítette a vizsgálat tényét, mely közlésük szerint folyamatban van, annak eredménye után tudnak további tájékoztatást adni. A Magyar Nemzetnek azt mondták, vizsgálni fogják, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e. Az eredmény alapján döntenek majd a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve „a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik".

Az Emmi szerint az ellenőrzés célja, hogy az ORÖ által benyújtott elszámolás ellenőrzése még a kifizetés előtt megtörténjen. Ez tökéletesen ellentmond Lázár kijelentésének, aki jelezte: kész elvégezni az ellenőrzést, de csak akkor, ha a program már befejeződött.

Az Emminek egyébként annyi köze lehet a programhoz, hogy annak egyik konzorciumi tagja – az ORÖ és az Nemzeti Munkaügyi Hivatal mellett – a Türr István Képző és Kutató Intézet, mely Balog minisztériumának a háttérintézete.