Meghalt a szegedi H1N1-es beteg

2015.02.26. 08:20 Módosítva: 2015.02.26. 14:42

A Délmagyarország információi szerint vasárnap hajnalban meghalt az a férfi, akit H1N1-fertőzéssel kezeltek a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. A lap úgy tudja, hogy a férfi felesége jelentette be a hírt az ismerőseinek a Facebookon.

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala csütörtökön délután megerősítette a hírt. Azt írták, hogy a férfi „a korszerű és szakszerű terápia ellenére” vesztette életét. „Az előző évek kisebb-nagyobb influenzajárványaival összehasonlítva a jelen állapotot a betegség lefolyásában és annak kimenetelében nem látni különbséget” – olvasható a közleményben. Azt ígérik, minden szükséges óvintézkedést megtesznek.

A középkorú férfi február 5-én ment orvoshoz, tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Két nappal később került a szegedi klinikára, állapota gyorsan leromlott. A Délmagyar szerint krónikus betegsége volt, ez gyengítette az immunrendszerét.

Az influenzajárvány a múlt héten tetőzött, írta szerdán az Országos Epidemiológiai Központ. Február 16. és 22. között tíz százalékkal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten, de ez még mindig majdnem 82 ezer embert jelent. Négy megyében emelkedett, Budapesten és nyolc megyében csökkent, hét megyében nem változott a betegek száma.

Az eleinte sertésinfluenzának nevezett kór az Észak-Amerikában észlelt első esetek után 2009 áprilisától kezdve az egész világon elterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A szervezet akkori, nem végleges összesítése szerint 214 országban 18,5 ezer haláleset volt köthető a H1N1-es kórokozóhoz, írja az MTI.