Bliccelő hajléktalant rugdosott meg egy BKV egyenruhás férfi a ráckevei héven

2015.02.27. 15:56 Módosítva: 2015.02.27. 16:00

Szerda este egy olvasónk megírta, hogy az egyik esti ráckevei HÉV-en egy BKV egyenruhás férfi leütött egy idős, hajléktalan férfit, majd páros lábbal a hasára ugrott. A konfliktust az utas jegyének ellnőrzése előzte meg, aki mivel nem tudott sem érvényes utazási igazolványt, sem a korát igazoló okiratot felmutatni, vitába bonyolódott a kalauzzal.  Olvasónk szerint a hajléktalannak kinéző utas hangosan beszélt és ittas volt, majd mikor a vita hevében fölállt, egy az intézkedő kalauz mögött álló, BKV szolgálati ruhát viselő utas "hátulról leütötte majd páros lábban a földön fekvő 65 év körüli utasra ugrott. Két utas a védelmére kelt, megnyomták a vészjelző gombot és rendőröket hívtak , a tettes maradásra utasították. A HÉV leállt. A diszpécsernek jelentették. Természetesen a BKV szolgálati ruhában lévő ember, nem várta meg a kiérkező rendőröket és a már álló hévről leugrott és elmenekült. A kalauz és a két utas, valamint az idős ember tanúként ott maradt."

Olvasónk levelét továbbítottuk a BKK-nak. A BKK tájékoztatása szerint lefolytatták az ügy kivizsgálását, amiből többek között az is kiderült, hogy a kalauz látásból ismerte az utast, akit már többször is leszállított hol jegy nélküli utazása, hol nem megfelelő higiénés állapota miatt. "Az érintett jegyvizsgáló elmondása szerint a jegy- és bérletellenőrzés közben egy idősebb, hajléktalan utashoz ért, akitől kérte jegyének vagy bérletének felmutatását. A férfi közölte, hogy elmúlt 65 éves, és ingyen utazik. Munkatársunk emlékezett a férfire, mivel többször találkozott már vele az ellenőrzésekkor, a személyi igazolványát is látta már, amelyből megállapította korábban, hogy még nem múlt el 65 éves." - áll a BKK válaszában. Mivel az utas sem a korát nem tudta igazolni, sem jegyet nem tudott vásárolni, a kalauz közölte vele, hogy ki kell hogy zárja az utazásból. Ekkor a férfi dühös lett és ütésre emelt kézzel elindult a jegyellenőr felé, azt ordítva, hogy „Miért, mennyi kell, egymillió?!” "Munkatársunk a reakcióját látva hátrébb lépett, ekkor egy másik utas, BKV-s egyenruhában – akit kollégánk csak látásból ismert, mivel a férfi is rendszeresen utazik a héven – hátulról a hajléktalan mögé ugrott, a kabátjánál fogva a földre rántotta, és megrugdosta."

Ekkor avatkozott közbe a két utas és kérdőre vonta a támadót földre rántó férfit, aki annyit mondott, hogy ő csak segített a megtámadott jegyellenőrnek. A vonatot megállították és értesítették a rendőrséget. Amikor a vonat megállt, a jegyellenőrnek segítő utas azonnal leugrott és elszaladt. "Amíg a rendőrökre vártak, a másik két utas megbeszélte egymást közt, hogy miután csak kollégánk maradt a helyszínen – az egyenruhás férfi ugyanis elfutott – a jegyellenőrt fogják felelősként megjelölni, mert nem akadályozta meg, hogy a segítségére siető utas bántsa a másik utast. Munkatársunk igyekezett nekik elmagyarázni, hogy ideje sem volt beavatkozni, mert épp a táskáját zárta be, amikor dulakodás történt, hiszen neki elsősorban az abban lévő értékekre kell figyelnie, de az utasok hajthatatlanok voltak."

A rendőrök felvették az utasok adatait és meghallgatta az  eseményeket a  kalauz saját szemszögéből is. Ezután sem a hajléktalan férfi, sem a BKK alkalmazottja nem tett feljelentést, de a közbelépő két utas ragaszkodott a feljelentéshez a jegyellenőr ellen. A BKK az érintett jegyellenőr felelősségre vonását nem tartja indokoltnak, mivel elmondásuk szerint a járművön kialakult verekedésnek ő nem volt sem okozója, sem résztvevője. A hajléktalan férfit megvédeni nem tudta, a támadást igyekezett elkerülni. "Az ismeretlen, önbíráskodó férfi viselkedését a BKK Zrt. is elítéli, mivel az aránytalan és túlzó volt az idős hajléktalan utassal szemben, attól függetlenül, hogy ő lépett fel támadólag munkatársunkkal szemben, tőle indult ki a konfliktus."