Lázár összehasonlította az almát a körtével

2015.02.27. 19:09

Orbán Viktor évértékelője előtt megkérdeztük Lázár Jánost a "képességeit felülmúló" feladatokról és arról, hogy miért kell Paks 2 szerződéseit 15 helyett már 30 évre titkosítani. Válaszait videónkban láthatják:

Lázár: Felesleges a vita a Paks2-ről

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért kell nagy hirtelen 15 helyett 30 évre titkosítani Paks 2 szerződéseit, mert az  adatvédelmi törvény  (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011-es jogszabály)  erre kötelezi az államot. Jelenleg pedig nincs lehetőség a törvény módosítására. Ez elég különös érvelés, hiszen a Fidesz a saját maga által alkotott törvényre hivatkozva hoz meg egy olyan döntést, ami még fideszes képviselőknél is kiverte a biztosítékot.

Másrészt a törvény rendelkezik arról, hogy mit lehet titkosítani meg mit nem. Lényegében bármilyen információból lehet minősített adat, ha az állam azt nemzetbiztonsági szempontból indokolhatónak tartja. A törvény azonban titkosítás téren nem kötelezi semmire, Paks2 esetében sincs ilyen kívánalom.

Ráadásul nem is azokra az adatokra vagyunk kíváncsiak, amelyek biztonsági szempontból kockázatosak lehetnek. Például, hogy mennyi idő alatt érne ki a TEK, ha megtámadnák az erőművet, vagy hogy milyen menekülési útvonalak vannak. A kérdés továbbra is az, hogy mennyit költ az évszázad legnagyobb volumenű projektjére az állam, és mire hivatkozva teszi ezt.

Lázár érvelésének sarkallatos pontja, hogy mutasson valaki egy olyan atomerőműépítést, ami transzparensebb Paks2-nél. Atomerőműveket manapság főleg Kínában és Indiában építenek, egyik ország sem a transzparencia élharcosa, nem is lenne szerencsés hozzájuk mérni a magyar viszonyokat. Európában Nagy-Britanniában és Finnországban épül mostanában atomerőmű, mindkét helyen magáncégek finanszírozzák.

Magánberuházások esetében egészen más értelme van az üzleti titoknak, mint amikor az állam építkezik, az adófizetők pénzéből.