Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Két-három rendőr nem ellenfél - tüntetők zárhatják le az utakat a hétvégén

2015.02.27. 13:28 Módosítva: 2015.02.27. 20:04

Hivatalosan nem, spontán azonban tarthat útlezárásokat a hétvégén az útdíj bevezetése és a kormány tevékenysége ellen tiltakozó Facebook-csoport. A csoport január elején országos útblokádot hirdetett meg, Magyarország úthálózatának teljes megbénítását helyezte kilátásba addig, amíg a kormány le nem mond vagy nem tér jobb belátásra.

Az akció főszervezője Büki Zoltán, az Együtt-PM korábbi Nógrád megyei választókerületi elnöke januárban komoly szervezésbe kezdett. Vállalkozó kedvű embereket toborzott autópálya-csomópontok, városi elkerülő utak és főutak lezárására. Az akcióhoz az adott ötletet Bükinek, hogy december 21-én a Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport  egy percre lezárta az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszát. Ezt előzetesen bejelentették a rendőrségen, amely a gyülekezési törvény alapján kénytelen volt tudomásul venni az akciót. 

A rendőrség most egészen másképp állt  dolgokhoz: szabályosan megtiltotta az útlezárásokat. Ezt kérdésünkre az Országos Rendőr-főpkapitányság sajtóirodája is megerősítette: 

Az útlezárásokkal kapcsolatban bejelentett demonstrációt a rendőrség megtiltotta. A tiltó határozattal szemben benyújtott felülvizsgálati kérelmet a bíróság minden esetben elutasította.

Büki ezért néhány nappal ezelőtt a Facebookon lemondta az országos útblokádot:

A Bíróság ismételten helyben hagyta a rendőrségi tiltást, szóval HIVATALOSAN NEM LESZ SZERVEZETT ÚTZÁRÁS. 

A kiskaput azonban nyitva hagyta a spontán gyülekezésekre:

Lehet önkéntesen véletlenül arra járni, és ha valami történik akkor akár csatlakozni is, de ezt senkinek nem ajánlhatom.

Egy másik posztban viszont már tanácsokat ad, mire érdemes figyelni a spontán akcióknál. Itt ráadásul már a szombati nap, február 28. is szóba kerül:

Amennyiben február 28-a és március 5 között bárhol bárki reagálva valamilyen politikai eseményre véletlenül gyors reagálású útlezárásba kezdene akkor legalább mindenképpen előtte küldjön egy emailt a rendőrségre (...) legalább pár perccel a demonstráció előtt, hogy mentesüljön a szabálysértési bírság alól. 

Azt is leírja, milyen szankciókra lehet számítani. A rendőrség ki fog menni a helyszínre és háromszor szólítja fel távozásra a tüntetőket. Büki szerint ezt célszerű megfogadni. Ezután jön viszont egy érdekes megjegyzés:

Nyilvánvaló, hogy egy több száz fős tömeghez nagyon sok rendőr kell. Érdemes megvárni míg sok rendőr lesz. 2-3 rendőr nem ellenfél. 

Annak ellenére, hogy az oldalon többször is olvasható a demonstráció lemondása, részletes útmutató olvasható arról, hogyan kell utakat lezárni: 

  • Mindenkin legyen sárga láthatósági mellény, még nappal is, hogy a tüntetőket messziről észrevegyék az autósok.
  • Autópályák és olyan utak lezárást nem ajánlják, ahol gyorsan mennek az autók.
  • Ha valaki főútvonalon szeretne zárni, lámpás útkereszteződést keressen.
  • "Véletlenül se azt a szakaszt zárjátok, ami egyenesen megy, mert csak mögöttetek torlódna fel a forgalom és csak káromkodás lesz."
  • "El kell indulni és legalább 5-6 vagy ennél több autóval befordulni jobbra szép lassan, és úgy megállni a befordulás után, hogy az utolsó autó épp, a kereszteződésnél álljon meg, de már bekanyarodva".
  • Senki ne haladjon vagy zárjon a forgalommal szemben. 
  • Olyan út lezárását el kell kerülni, ahol tömegközlekedési járművek járnak. 
  • Hallgassa mindenki a híreket, rádiót, és "ha a közeledben hallod, hogy lezártak valamit, érdemes odamenni akár gyalogosan is, és erősíteni a csapatokat".  

Korábban a Helsinki Bizottság szakértője az Indexnek azt mondta: ha a közlekedés más úton biztosítható, akár az autópályákat is le lehetne zárni. Büki Zoltánt cikkünk megjelenése után tudtuk elérni. Azt mondta: a bíróság egy BM-rendelettel felülírta a gyülekezési törvényt, ezért az elutasítás miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Pedig korábban egy filmforgatás miatt az M3-as egyik szakaszát is lezárták, és a forgalmat egyszerűen elterelték. Büki szerint:

ennek a kormánynak csak az a tüntetés, ha az ember halkan kiabál a vécében. 
 

Arra a kérdésre, hogy a fentiek alapján mire lehet számítani a hétvégén és a következő napokban, Büki talányosan válaszolt:

Mindenre és semmire, bár én nem tudom megmondani, de nem kizárt, hogy valamikor valami történni fog, hiszen sok az elégedetlen ember.