Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Szigetszentmiklósi ügy: a bíróság válaszolt az ügyészi kritikára

2015.02.27. 10:41

A Budapest Környéki Törvényszék sajnálattal vette tudomásul, hogy a Pest Megyei Főügyészség sajtótájékoztató keretében vitatta az elsőfokú bíróság ítéletét az ún.„szigetszentmiklósi ügyben”

– áll a bíróság péntek reggeli közleményében.

A keddi ítélethirdetés indoklásakor keményen bírálta a bíró az ügyészség munkáját, amire a Pest megyei főügyész csütörtökön egy sajtótájékoztatóval vágott vissza. Az ügyészség szerint nem a nyomozók, hanem a törvényszék követett el szakmai hibákat a gyermekbántalmazási ügyben, amely első fokon a szülők szabadlábra helyezésével végződött.

A főügyészségi sajtótájékoztatón elhangzott legfontosabb információ az volt, hogy az ügyészség szerint poligráfos vizsgálat és orvosszakértői vélemény is volt a kezükben bizonyítékként a szülők bűnösségére a szexuális erőszakban, és nem értik, miért nem vették ezt figyelembe. Annyit elmondott még a főügyész, hogy a poligráfos vizsgálat eredményét a bíróság kizárta a bizonyítékok közül, de szerinte ennek miértjére nem kaptak megnyugtató magyarázatot.

A keddi ítélethirdetés nagy része nyilvános volt, de volt egy félórányi rész, amelyen a szexuális bántalmazással kapcsolatos téma érzékenysége miatt a hallgatóság nem maradhatott a teremben.

A bíróság pénteki közleménye általánosságban fogalmaz, de mintha arra utalna, hogy a kérdéses bizonyítékokat az ügyészség törvénysértő módon szerezte be, és ezért kellett kizárni azokat. A közleményben szó szerint ennyi áll:

„A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a bíróságnak ítélete szóbeli kihirdetésekor valamennyi bizonyítékot részletesen értékelnie kell. Azokat egymással is összevetve, meggyőző és logikus érveléssel kell számot adnia arról, hogy mely bizonyítékot és miért fogadott el illetve vetett el. Ki kell térnie arra is, ha egyes bizonyítékokat – mert azokat a jogszabályok megsértésével szerezték be – kirekesztett, ennek is indokát kell adnia."

A közlemény azzal zárul, hogy a fellebbezésben fel kell sorolni minden releváns tényt és érvet, amelyek alapján a fellebbező szerint másfajta ítélet lenne indokolt, mint ami első fokon született. „A fellebbezésben foglaltak helyességéről a bíróság jogerős határozatából vonható megalapozott következtetés" – írják. Vagyis azt, hogy a fellebbezés érvei helyesek vagy helytelenek, majd a jogerős ítélet fogja eldönteni.

A szigetszentmiklósi ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé fog kerülni.