Gyomaendrődön civilegyesület verte a Fideszt, Karcagon a Fidesz verte a Jobbikot

2015.03.01. 19:03
Fel van adva a lecke azoknak, akik időközi önkormányzati választás eredménye alapján szeretnek okoskodni: egy 2006 óta fideszes karcagi körzetben most is a Fidesz nyert, egy gyomendrődiben pedig, ahol a Fidesz először tavaly ősszel nyert, most vereséget szenvedett.

Szabad-e levonni időközi önkormányzati választási messzemenő következtetést?

Négy helyen tartottak időközi választást vasárnap az országban, és további három helyen kellene, csakhogy Ságváron a roma, Maglódon és Újkígyóson pedig a román települési nemzetiségi önkormányzati választás jelölt hiányában elmaradt. A Pest megyei Vámosmikolán polgármestert választottak, a somogyi Tapsonyban roma önkormányzatot, de a legérdekesebb a békési Gyomaendrőd és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag, mindkét helyen egyéni önkormányzati képviselőt választottak.

Tudjuk, időközi választásból, pláne egy kisváros önkormányzati választókerületét érintő választásból messzemenő következtetést levonni nem szabad, egyfajta nem reprezentatív közvélemény-kutatásnak mindenképpen megteszi.

Gyomaendrődön egy fideszes képviselő lemondása miatt kellett új választást kiírni. A Fidesz nem tudta megvédeni mandátumát, a Körösök Vidékéért Egyesület jelöltje nyert. (Az ősszel a város nyolc egyéni körzetéből négyet nyertek.)

 

Fideszes jelölt itt 2014-ben nyert először, pikáns módon egy KDNP-set előzött meg - ketten a szavazatok több mint 50 százalékát szerezték meg. Tőlük messze leszakadva végzett a negyedik helyen a 9,7 százalékos MSZP-s, ötödik helyen pedig a 9,54 százalékos DK-s jelölt.

Érdekesség, hogy a Fidesz és a KDNP most Vaszkó Piroskát, az őszi vesztes KDNP-s jelöltet indította. Ezek alapján nem járunk messze az igazságtól, ha kijelentjük: Vaszkó Piroska, legalábbis a politikában született vesztes.

Karcagon nem sikerült a Jobbikos áttörés, a Fidesz jelöltje viszonylag magabiztos győzelmet aratott.

 

A képviselő-testület többsége fideszes, a városban az MSZP nem létezik. A város 2. egyéni választókerületében a fideszes Kanász-Nagy László legnagyobb kihívója a jobbikos Lengyel János volt. Hogy mást ne említsünk, Lengyelért Vona Gábor pártelnök mellett az ózdi polgármester-választást megnyerő Janiczak Dávid is kampányolt. A versenybe a munkáspárti Nagy József és a független Magyar Ildikó Zsuzsánna nem tudott beleszólni.

Az MTI friss híre szerint Vámosmikolán ismét a független Bárdi Alexet, a korábban lemondott polgármestert választották meg a település vezetőjének az időközi választáson. A község jegyzője, Bóna Olga elmondta, hogy a posztért négy független jelölt indult; az újraválasztott polgármester 332 szavazatot kapott. A választásra jogosult 1255 lakosból 684-en szavaztak; ez 54,5 százalékos részvételi arányt jelent.