Az I. kerületben remek boltokat csináltunk

D MTI20120714021
2015.03.02. 13:05

Börtöninterjút adott az Átlátszónak Portik Tamás, az 1998-as Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság vádlottja, a 90-es évek éjszakai életének egyik legsúlyosabb figurája és az olajozás egyik legismertebb arca. Betegsége miatt Portik nem engedte, hogy fénykép készüljön róla. A cikk szerzője szerint rossz állapotban van, de felkészülten érkezett az interjúra. Miként az Átlátszó is figyelmeztet rá, szorult helyzete miatt Portik kijelentéseit kellő óvatossággal és kritikával kell kezelni. Néhány fontosabb részlet:

  • Portik megerősítette Kocsis Máté józsefvárosi polgármester elszólását, mely szerint ő (Portik) szoros kapcsolatban állt Pápa Marianne-nal, aki jelentős hasznot zsebelt be az V. kerülettel folytatott, visszaélésgyanús ingatlanüzlete révén. Pápa korábban tagadta ezt. Valójában Pápa diktál Habony Árpádnak, a miniszterelnök tanácsadójának, aki a nő exférjének unokaöccse – mondja Portik. Habonyt ő is ismerte, de Pápa tartotta vele a kapcsolatot. Pápát mindebben a jelenlegi belügyminiszter Pintér Sándor segítette. A lap megkereste Habonyt, aki tagadta, hogy ismerné Portikot. Pintért azt közölte az Átlátszóval, hogy nem ismeri Pápát.
  •  Portik szerint ő a belvárosi ingatlanvállalkozó, Csipak Péter révén került a belvárosi ingatlanüzletek közelébe. Csipak Péter tagadta, hogy üzleti kapcsolatban állna Portikkal.
  • Portik említést tett arról, hogy a Belváros mellett az I. kerületben is „remek üzleteket csináltak”, részleteket azonban nem közölt. A budavári önkormányzat nem tud a Portikhoz kötődő kör ingatlanvásárlásairól.
  • Portik szerint a 90-es évek olajügyeinek a laza törvényi szabályozásból származó feketepiaci haszna és a Vizoviczki Lászlóhoz köthető szórakozóhelyeken hosszú évekig következmények nélkül zajló kiterjedt drogbiznisz bevételeinek zöme is a mindezt lehetővé tévő, a háttérben maradó politikusoknál landolt, a bőrüket a vásárra vivő nehézfiúknál csak 20-30 százalék maradt. A fő haszonélvezőket nem nevezte meg.
  • A mostani büntetőperekkel kapcsolatban Portik nonszensznek nevezi, hogy miután az energolos olajügyekben (ő volt a cég egyik vezetője) sikerült kibekkelnie a felelősségre vonást (addig bujkált, míg a bűncselekmény el nem évült), akor is hazajött és nyilvánosan mutatkozott volna, ha valóban elkövette a súlyos bűncselekményeket, amelyekkel most vádolják.