Csongor
0 °C
9 °C

Illés Zoltán azt mondja, washingtoni nagykövet lehetett volna

2015.03.03. 08:34 Módosítva: 2015.03.03. 08:52

A Fidesz, a kormány és Orbán Viktor politikáját mostanában előszeretettel kritizáló Illés Zoltán folytatta interjúsorozatát. Kedden a Népszavában jelent meg egy terjedelmes interjú, amelyben a volt környezetvédelmi államtitkár most is arról beszél, hogy változtatni kellene a kormány politikáján, így ugyanis a végső bukás felé halad a Fidesz.

A mostani interjúban két újdonság szerepel, amelyet Illés eddig még nem mondott, vagy fejtett ki. A miniszterelnöki és a pártelnöki tisztségek szétválasztását már korábban is sürgette, azt az ötletét azonban eddig nem dobta be, hogy Kövér László legyen a kormányfő.

Ha Kövér László lenne például a kormányfő, teljesen más kormányt alakítana ki, struktúrájában és személyekben is. Ez nem ördögtől való.

Illés korábban beszélt arról is, hogy a kormányváltás idején világossá tették számára, hogy nincs szükség rá többé államtitkárként. Azt már eddig is tudtuk, hogy Dél-Afrikába mehetett volna nagykövetnek, újdonság azonban, hogy elmondása szerint Lázár János a talán legfontosabb diplomáciai posztot, a washingtoni nagyköveti pozíciót is felajánlotta neki. Illés így emlékszik vissza a beszélgetésre:

2014 februárjában Lázár, miniszterelnök úr kérésére hivatott, és megkérdezte, nem vagyok-e fáradt. Mondtam, nem. Hogy vagyok? Mondtam, hogy rosszul, mert ott csesztek ki a területemmel, ahol tudtok.

Illés szerint Lázár így folytatta:

De te olyan jó vagy, hogy ezt is túléled, nagyszerű munkát végeztél a miniszterelnök úr szerint is. Nem akarsz pihenni? Menjél el nagykövetnek Washingtonba. 

Illés szerint Orbán két hónappal később ezt szóba se hozta már, ő említette a miniszterelnöknek, hogy Lázár Washingtonról beszélt neki. Orbán ugyanis azt javasolta neki, hogy menjen külföldre. Ezt azonban visszautasította, szívesebben maradt volna államtitkár. Az amerikaikkal később kialakult diplomáciai konfliktus, a kitiltási ügy fényében érdekes, ha valóban így kezelte a washingtoni nagyköveti posztot a kormány 2014 elején.

Végül augusztusban Szijjártó Péter felajánlotta neki, hogy menjen Dél-Afrikába, de ezt is visszautasította.