Angelika
-4 °C
3 °C

Lázárék nyertek egy pert az Ökotárssal szemben

2015.03.03. 12:03 Módosítva: 2017.01.12. 16:19

Első fokon elvesztette az Ökotárs Alapítvány a Miniszterelnökséggel és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárral szemben jó hírnév megsértése miatt indított perét.

Csepreghy Nándor az MTI-nek kedden azt mondta, hogy tavaly tavasszal, amikor elkezdődött a magyar kormány és a Norvég Civil Támogatási Alap közötti vita, "szélhámos gittegyleteknek" nevezte a magyarországi alapkezelő szervezeteket. Emiatt őt és a Miniszterelnökséget jó hírnév megsértése miatt beperelte az Ökotárs Alapítvány, az egyik alapkezelő.

A Fővárosi Törvényszék keddi elsőfokú, nem jogerős ítéletében úgy döntött, hogy ezt a kijelentést a megfogalmazásakor "nem alap nélkül tette" - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a Miniszterelnökség nem minősíti az ítéletet, de a kormánynak az az érdeke, hogy bármilyen közforrás érkezik is Magyarországra civil szervezetek finanszírozására, az "valóban a civil szervezetek széles körének a támogatására legyen felhasználva". Minden olyan szervezet, amely megpróbálja ezeket a forrásokat "egy szűk, marginális csoporthoz bekötni", megítélésük szerint árt a teljes civil társadalomnak - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: az Ökotárs működésével kapcsolatban "mi évek óta ezt tapasztaljuk, ezért a szélhámos gittegylet kifejezés nemcsak akkor volt időszerű vélemény, hanem ma is fenntartható".