Nem nyeli le az Ökotárs a szélhámos gittegyletezést

2015.03.04. 14:29 Módosítva: 2017.01.12. 16:19

Az Ökotárs Alapítvány fellebbez a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete ellen, amely szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára nem sértette meg a szervezet jó hírnevét akkor, amikor tavaly tavasszal azt mondta, hogy sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését.

Az alapítvány az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Csepreghy Nándor keddi nyilatkozata azt sejteti, hogy a bíróság igazat adott a helyettes államtitkárnak, ám a bíróság nem vizsgálta az állítások ténybeli alapját és csupán véleményként kezelte az elhangzottakat. Az első fokú, nem jogerős döntés az alapítvány szerint csupán azt mondta ki, hogy Csepreghy Nándor kijelentése "közéleti vitában" hangzott el, egy politikusnak pedig joga van véleményt megfogalmazni a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő szervezetekről.

Mint mondták, fellebbeznek a döntés ellen, álláspontjuk szerint ugyanis az államtitkár kijelentései - akár véleményt fogalmazott meg, akár nem - egy politikai rágalomhadjárat részét képzelik, és súlyosan sértik az Ökotársat, ráadásul az állítás tényszerűen sem állja meg a helyét.

Ugyanakkor ahogy azt tegnap megírtuk, Csepreghy továbbra is fenntartja a véleményét, mint mondta, minden olyan szervezet, amely megpróbálja a forrásokat egy szűk, marginális csoporthoz bekötni, megítélésük szerint árt a teljes civil társadalomnak. "Az Ökotárs működésével kapcsolatban mi évek óta ezt tapasztaljuk, ezért a szélhámos gittegylet kifejezés nemcsak akkor volt időszerű vélemény, hanem ma is fenntartható".