NGM:Ezután is mindenki szabadon dönthet a továbbtanulásról

2015.03.05. 16:23 Módosítva: 2015.03.05. 16:50

Ezután is mindenki szabadon dönthet a továbbtanulásról, egyelőre nincs döntés a középiskolai beiskolázást megalapozó kompetenciateszt bevezetéséről, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ha lesz is ilyen felmérés, annak eredménye nem lesz kötelező érvényű, csak ajánlást jelent majd.

A Magyar Nemzet a birtokába került szakképzési koncepció alapján arról írt csütörtökön, hogy a kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, ki hol folytathatja tanulmányait az általános iskola után. A lap úgy tudta, hogy a megfelelő középiskola-típusba való bejutást a pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés eredményéhez kötötték volna. A felmérést a hetedik évfolyam végén - a kilencosztályos általános iskola bevezetése esetén pedig nyolcadikban - végeznék el, írta a lap.

A szakképzési koncepció lehetséges megoldásokat, de konkrét döntéseket nem tartalmaz, csak irányokat jelöl ki. Ennek megfelelően a kompetenciamérés bevezetéséről sem született még döntés, olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A koncepcióban a pályaorientációt segítő egyik lehetőségként szerepel a felmérés. Ennek formáját, tartalmát a köznevelésért felelős területnek kell kidolgoznia. Az NGM közleménye így fogalmaz:

Fontos leszögezni, hogy amennyiben a későbbiekben ilyen felmérés bevezetésére sor kerül, annak eredménye a diákok számára nem kötelezettséget, hanem ajánlást, iránymutatást jelent, ettől függetlenül szabadon dönthetnek majd a pályaválasztásról.