Orbán: Óriási harcokat vívok a saját kormányzatunkkal

DSC 9661
2015.03.05. 16:56
A miniszterelnök egy valószínűleg időre el nem készülő projekt miatt szokatlan magyarázkodásba kezdett, pedig senki sem várt tőle ilyesmit. Ki állhat a háttérben? Naná, hogy Simicska!

Pár nappal azután, hogy a Fidesz–KDNP – mínusz Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – és Orbán Viktor megszavazta a paksi bővítés kivitelezési szerződéseinek 30 évre szóló titkosítását, a miniszterelnök átadott egy autót.

Pontosabban az esztergomi Suzuki-gyárban járt, ahol mostantól az új Suzuki Vitarát is gyártják. Az esemény nem tűnt túl izgalmasnak, nagyjából azért mentünk, hogy készítsünk egy képet az autóból integető Orbánról, de a miniszterelnök két érdekes dolgot is mondott.

Különös magyarázkodás

Orbán felidézte, hogy két vállalást is tett a Suzuki vezérének a legutóbbi találkozásukkor, és megjegyezte, hogy mivel a délutáni beszélgetésükön úgyis szóba kerülne, elébe megy a dolgoknak, és elmondja, hogy állnak ezek a projektek.

A miniszterelnök azt ígérte korábban, hogy három éven belül átadják a nagy teherbírású komáromi hidat. Szerinte ezt határidőn belül tudják teljesíteni. De azt is megígérte, hogy megépítik az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő gyorsforgalmi utat, amit „lehetőleg még 2018-ig” átadnak. Orbán szerint erre is van esély, mégis tett egy olyan megjegyzést, amit ritkán, vagy szinte soha nem hallani tőle:

Óriási harcokat vívok – ez most nem tartozik ide – a magyar kormányzat, a saját kormányzatunk bürokráciájával, hogy megértessük, hogy föl kell gyorsítani a munkálatokat ahhoz, hogy határidőre ez a beruházás elkészüljön.

Hogy ez mit jelent pontosan, azt valószínűleg csak Orbán tudja, de valószínűleg a fejlesztési területen nem minden megy úgy, ahogy kellene. Ez az a terület, ami egyébként nyáron és ősszel leginkább megsínylette az Orbán–Simicska-háborút, több helyről lehetett hallani, hogy minden fejlesztési beruházást befagyasztottak, gyakorlatilag több hónapra leállt a rendszer, ami még azóta sem térhetett magához, hiszen a két kollégiumi jó barát konfliktusa egyre jobban elmélyül. 

Gyurcsány örök

Orbán beszéde előtt a Suzuki-gyár magyarországi 25 évéről is megnézhettünk egy kisfilmet, ami hát finoman szólva is történelemhamisítás áldozatává esett. A telep kezdeti időszakában még megmutatták Antall József MDF-es miniszterelnököt, a szocialista időkből viszont kifelejtették Gyurcsány Ferencet, pedig róla is meg lehetett volna mutatni azt a képsorozatot, ahogy Szuzuki úr mellett ül a volánnál és legurul a futószalagról. Majdnem ugyanez történt most a jelenlegi miniszterelnökkel is.

Erre utalt Orbán, amikor azt mondta, hogy „miniszterelnökök jönnek, mennek, a Suzuki és Szuzuki úr pedig marad”. 

A szituációról Juhász Gyula Anna örök című verse jutott eszembe, engedjék meg, hogy idemásoljam az első három sorát:

Az évek jöttek, mentek, elmaradtál
Emlékeimből lassan, elfakult
Arcképed a szívemben, elmosódott

Az átadón beszélt még Esztergom fideszes polgármestere, Romanek Etelka is. Az októberben megválasztott városvezető nem fukarkodott a nagy szavakkal, beszédében visszanyúlt egészen az államalapításig és Szent Istvánt is méltatta. Majdnem annyira, mint a Suzukit, amiről azt mondta, hogy több mint egy autógyár, „annál sokkal többet jelent a városnak, Magyarországnak, és határon belüli és azon túl élő magyar nemzetnek egyaránt”. Már ez is elég meredek állítás, de mondott még nagyobbat is:

A japán és magyar kultúra, továbbá a határon innen és túl élő honfitársaink, az európai értékek és a Szent István-i értékek közös szövetsége lehet.

Lehet. Az átadó után Orbán szokásától eltérően nem a Volkswagen Transporterével távozott, hanem bepattant egy új Vitarába, és elhajtott. Ő vezetett. Sajnos ekkor még a teremben kellett várakoznunk, úgyhogy nem tudjuk megmutatni, de aki a volán mögött zsonglőrködő Orbánra kíváncsi, annak íme:

Orbán vezet