Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Schiffer beszólt Tóbiásnak és Fodornak, aki viszont bírálta Juhászt, aki értetlenkedett Szabón, aki visszaszólt Fodornak...

2015.03.05. 14:25
Egy asztalhoz ült csütörtökön a baloldali összefogás 2.0. Tóbiás József, Juhász Péter, Kerék-Bárczy Szabolcs, Szabó Tímea, Fodor Gábor és Schiffer András azonban nem az Orbán elleni nyerő stratégiát találta fel, hanem egymásnak esett. Helyzetkép a baloldal jelenlegi állapotáról.

Hallottam már történeteket arról, hogy zajlott tavaly a baloldali összefogás egy-egy zárt ajtók mögötti tárgyalása. Tudják, ez vezetett Orbán Viktor újabb kétharmadához 2014 áprilisában.

Csütörtök délelőtt viszont lehullt a lepel: a Republikon Intézet konferenciáján csodás és tanulságos képet kaphattunk arról, hogy mi történik akkor, ha a baloldali pártok vezetői egy asztalhoz ülnek. A beszélgetésre ráadásul az LMP-s Schiffer András is eljött, aki tavaly még ugyebár kimaradt a közös listából, és a csütörtöki szeánsz után nem is nagyon kaphatott kedvet az újabb összefogáshoz.

A majdnem kétórás beszélgetés mérlege ugyanis az, hogy az Orbán Viktor elleni helyes stratégiáról nem tudtunk meg sokat, a baloldali vezetők közötti vitákról, nézeteltérésekről annál többet, és szinte mindenkiben maradhatott tüske a beszélgetés után.

Milyen ellenzéki stratégia kell 2018-ra a Fidesszel szemben?

A Republikon vezetője, Tóth Csaba ezt a nyitó kérdést tette fel, amely remek alkalmat teremtett, hogy mindenki elmondja tíz percben a véleményét a jelenlegi helyzetről, a Fidesz népszerűségvesztésről, a civilek szerepéről és a veszprémi eredményről.

Ettől most megkímélem önöket.

Mindenki mindenki ellen

Ugrunk egy órát, ugyanis sokkal többet tudhattunk meg a pártvezetők gondolkodásmódjáról és a baloldali pártok közötti viszonyokról, amikor a politikusok szabadon reagálhattak egymásra. Itt aztán mindenki finoman és kevésbé finoman beszólt mindenkinek.

Nehéz összefoglalni, ki vitázott kivel és miért, de teszünk rá egy kísérletet.

 • Fodor Gábor (Liberálisok) beszólt Juhász Péternek (Együtt), hogy ne mondja, hogy nincs demokrácia. Mert az, hogy tüntethet, nyilatkozhat a sajtónak, és választást nyerhet a baloldal, azt jelenti, hogy van demokrácia, csak korlátozott.
 • Juhász Péter visszaszólt Fodornak, hogy ez a „félig teli, félig üres pohár esete”, és szerinte félig üres a pohár. Ez ellen harcol.
 • Fodor Gábor elutasította Schiffer András (LMP) és Szabó Tímea (PM) megjegyzését, amely szerint az elmúlt 20-25 év tévútnak bizonyult. Ezzel szerinte a Jobbik malmára hajtják a vizet.
 • Schiffer András ezt meghallva, odaszólt Fodornak: „Mert te szerves része voltál!” Majd kifejtette később, hogy ha Fodor nem lenne elégedett a rendszerváltás utáni 20 évvel, nem „kéredzkedett volna fel az MSZP listájára”.
 • Fodor visszautasította Schiffer megjegyzését, és szerinte ő is tudna sértően beszólni Schiffernek, de „nem sértegetni szeretnélek, hanem együttműködni”. Schiffer erre: Mi a sértés? Ha tényszerű dolgokat mondok?”
 • Szabó Tímea eközben beszólt minden ott ülőnek, hogy egyetlen baloldali pártnak sincs víziója. Kivéve persze a PM-nek, amely garantált alapjövedelmet szeretne, vagyis minden embernek garantált 50 ezer forintot havonta.
 • Juhász Péter értetlenkedett Szabó gondolatán, és szerinte a garantált jövedelem nem vízió, maximum víz, amelyet Szabó prédikál. Ez nekem kevés” – közölte az Együtt alelnöke a PM társelnökével, akivel tavaly őszig a lehető legszorosabb szövetségben volt.
 • Eközben Schiffer András Tóbiás József (MSZP) gondolatait sem hagyta szó nélkül. Szerinte amíg Tóbiás külön civil világról" beszél, és nagyokos párt" vezetőjének állítja be magát, nem jutnak előrébb a civilekkel való együttműködésben. A helyi világ, civil világ szóképeket képtelen vagyok megfejteni.”
 • Tóbiás elegánsan visszaszólt Schiffernek, hogy nem lesz partner egy szemantikai vitához.
 • Fodor Gábor eközben jelezte, hogy nem ért egyet Kerék-Bárczy Szabolccsal (DK), aki úgy vélte, hogy az itt lévő pártok mást gondolnak, de Orbán egy platformra kényszeríti őket. Fodor szerint Orbán épp hogy nem kényszeríti őket egy platformra, hanem meg akarja osztani őket, és együtt kell működni.
 • Tóbiás minden jelenlévőt figyelmeztetett, hogy nemcsak beszélni kellene, hanem inkább dolgozni. Sok meló van a 106 választókerületben” – mondta Tóbiás, aki szerint a helyi szervezetek beágyazottsága finoman sem kielégítő. És ezen a téren még az MSZP-nek van a legkevesebb elmaradása.
 • Juhász erre beszólt Tóbiásnak, miszerint az MSZP-elnök ne hasonlítsa össze a szocialisták erős helyi szervezeti beágyazottságát a többiekéhez, mert nem egyenlő pozícióból indulnak. Az Együttben fél éve indult el a valós szervezeti építkezés, nyilván nem tarthatnak ott, mint az MSZP. Ezt nem bántóan mondom, tudnám bántóan is!” – fordult Tóbiás felé.

Nem ragozom tovább, ennyiből is kivehető a beszélgetés hangulata. Az adok-kapokból látványosan kimaradt amúgy a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs, aki név szerint senkinek nem szólt oda, be, vissza. Ellenben hosszan beszélt arról, hogy a pártok számára az a feladat, hogy „ne akarjunk rátelepedni a civilekre". Erre senki nem kiáltott fel, hogy „de hát Gyurcsány akart DK-s zászlókkal kivonulni a tüntetésekre”. Mindegy is.

A kétórás beszélgetés végére már lehetett látni az arcokon, hogy mindenki túl akar lenni ezen az egészen. Az utólagos négyszemközti reakciók alapján pedig nem tennék rá nagy pénzt, hogy a közeljövőben újra egy asztalhoz ül a baloldali összefogás.