Sokkoló eredménnyel mutatkozott be Falco

2015.03.05. 23:13

Falco, Közép-Európa egyetlen méreg- és tetemkereső kutyája első éles helyszínelésének szomorú eredménye született: 3 kerecsensólyom, 13 barna rétihéja és 1 egerészölyv tetemét találta meg. A Falco Facebookjára posztolt fotón a csaléteknek használt mérgezett tojások is láthatóak.

Falco fő feladata a mérgezésben elpusztult ragadozó madarak és más állatok tetemeinek valamint a kihelyezett csalétkek megtalálása. Kiképzését a Parlagi sas védelme Magyarországon Európai Uniós Life Projekt tette lehetővé, az elharapódzó parlagi sas mérgezések problémájának megoldására. Itt látható róla és a kiképzéséről egy bemutató kisfilm. 

Falco volt az a kutya, aki néhány hete megtalálta az egykor még tojásként megmentett, kétéves Remény nevű parlagi sas és párja tetemét. Ők egy megmérgezett róka teteméből ettek, emiatt pusztultak el.

Börtön jár érte

A jogszabályok alapján mind az orvvadászat, mind a méreggel történő természetkárosítás több év börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménynek számít. Aki lehetséges mérgezés veszélyéről szerez tudomást, a mergezes@mme.hu emailcímen veheti fel a kapcsolatot a madármentőkkel.