Szijjártóék megvédték az unortodox kanadai diplomatát

2015.03.05. 12:40 Módosítva: 2015.03.05. 13:32
Előzmény (1)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-nek megküldött közleménye szerint helyesen járt el Oláh Lajos, Magyarország ottawai nagykövetségén szolgáló első beosztott, mivel a minisztérium

és annak külképviseleti hálózata feladatköréből fakadóan mindig arra törekszik, hogy Magyarországról, annak kormányáról külföldön egy kiegyensúlyozott, tárgyilagos, szakmai alapokon nyugvó, a realitást hűen tükröző kép alakuljon ki.

Ahogy azt szerdán megírtuk, komoly megrökönyödést okozott Oláh Lajos, amikor a Kanadai Magyar Demokratikus Charta kerekasztal beszélgetése után magához ragadta a mikrofont, és meg akarta védeni a magyar kormányt azon az előadáson, ami a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta, illetve azt, hogy az Európai Uniónak egyáltalán milyen mechanizmusai vannak, ha az egyik tagállamban sérül az alkotmányos demokrácia. 

Bár a beszélgetés szervezői jelezték neki, hogy vége a rendezvények, és mindenkinek el kell hagynia a termet, Oláh először felolvasta a helyszínként szolgáló Concordia Egyetem akadémiai szabályzatát, jelezve, hogy ami a beszélgetésen folyt, az szerinte egyoldalú volt, és ezért az egyetemi szabályzatba ütközik. Majd fel akart olvasni egy hosszú kormányzati nyilatkozatot is, de erre már nem volt lehetősége. A több percen keresztül tartó, diplomatától különösen kínosnak számító műsorról videó is készült:

A külügyminisztérium nyilatkozata szerint azonban Oláh Lajos viselkedésével nincs semmi baj, hiszen

a mintegy 30 fős közönség előtt megtartott rendezvényen a magyar kormány intézkedéseit egyébként hosszú ideje kritizáló felszólalók több olyan példát hoztak fel, amelyek minden alapot nélkülöznek, vagy a valóságot elferdítve közvetítették. Ezt nehezményezve szólalt fel Oláh Lajos, jelezve, hogy az előadások egyoldalúak, a magyar kormány tevékenységét hamis színben tüntetik fel, és ténybeli tévedéseken alapszanak.

A Concordia Egyetemen kedden rendezett beszélgetést egyébként Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta (KMDC) alapítója kezdeményezte, és részt vett rajta még Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, valamint Bozóki András, a Central European University (CEU) oktatója.