Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Azt gondolta, nem fokozható az ISIS pusztítása?

2015.03.06. 20:47

Megsemmisült az órkori világ egyik legértékesebb városa, Nimrud: az ISIS terroristái buldózerekkel estek neki az időszámításunk előtt 13 században alapított városnak.

A Guardian által idézett forrás szerint a terroristák bálványként tekintettek a szobrokat, domborműveket is tartalmazó építményekre, és ezért rombolták le azokat. 

A terroristák először kifosztották a műemlékeket, elvitték a mozdítható darabokat, majd buldózerekkel a földdel tették egyenlővé a várost. Ledöntötték a falakat, az oszlopokat, és megsemmisült egy egész kastély is.

Az iraki turisztikai és antikvitási miniszter a lapnak elmondta: "Az ISIS legújabb támadásában buldózerekkel, és egyéb nehézgépjárművekkel mentek neki olyan műemlékeknek, amelyek közt az időszámításunk előtt 13 századi darabok is megtalálhatók."

A New York Times megjegyzi, hogy a területen még lehetnek feltáratlan szobrok és oszlopok.

Háborús bűnnek nyilvánították

A rombolás megrázta a világot. Az Unesco vezetője háborús bűnnek nevezte az ISIS tettét. A sokkot fokozta, hogy az ISIS a közelmúltban ledarálta Mosul városának múzeumát is. Akkor flexszel, kalapáccsal tették tönkre az egyetemes emberi kultúra közismert, és féltett emlékeit

520721565
Fotó: Heritage Images / Europress / Getty

George C. Papagiannis, aki 2009 és 2011 közt az Unesco világörökségi megbízottjaként dolgozott Irakban, a New York Timesnek úgy fogalmazott: "A terroristák azon dolgoznak, hogy teljesen felszámolják a régió kulturális örökségét, és a saját brutális elképzelésük szerint formálják át a történelmet."

A régió kulturális értékeire nem az ISIS tette az első csapást. Ahogy akkori cikkünkben írtuk, a műemlékek pusztulása már 2003-ban, az amerikai offenzívával együtt megkezdődött. 

Szaddam csapatai sem kímélték a műemlékeket, de jelentős károkat okoztak az amerikai légicsapások is. Ennél is súlyosabb hatása volt azonban a műkincsrablásoknak. Az őrizetlenül hagyott műemlékeket profi műkincsrablók, és szegény falusiak egyaránt fosztogatták. A nemzetközi illegális műkincspiacok megteltek asszír, mezopotámiai szobrokkal és egyéb leletekkel. A fosztogatás most csak fokozódott: sok esetben maguk az ISIS harcosai adják el a begyűjtött tárgyakat, hogy harcukat ebből finanszírozhassák.

Agatha Christie is feltűnik

A Moszulhoz közeli Nimrudot időszámításunk előtt 1250-ben alapították, hogy négy évszázaddal később a világ akkori legnagyobb birodalmának legyen a fővárosa. Az Asszír birodalom a mai Irakon, Egyiptomon át egészen Törökországíg húzódott.  

A területet a 19 században kezdték feltárni angol kutatók, és az 1950-es években itt dolgozott Max Mallowan, feleségével, Agatha Christie írónővel.

agatha
Fotó: Penn Museum

Az akkori kultúrára bizarr módon egyre inkább csak azok a tárgyak emlékeztetnek, amelyeket az európai gyarmatosítók elraboltak az országból. A közismert szárnyas bikák a Louvre-ba, és a British museumba kerültek. Néhány megtalálható volt a mosuli múzeumban is, a múlt hétig.  A bagdadi múzeumban őriznek még nemesfémekből készült tárgyakat, szobrokat, domborműveket a környékről.