A kormány emberei roma civil szervezetet félemlítettek meg

2015.03.06. 17:02 Módosítva: 2015.03.06. 21:32

Megdöbbentő élményben volt része az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztosnak múlt héten, amikor a Bagázs civil szervezet képviselőivel találkozott Magyarországon. 

Vera Jourová biztost a magyar kormány emberei követték, és váratlanul bukkantak fel akkor, amikor Bag községben nem hivatalos találkozója volt a Bagázs civil szervezet tagjaival - írja az MTI a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap cikke alapján.

Szárazon közölték, hogy az emberi erőforrások minisztériumától vannak, és szó nélkül Jourová széke mellé tolták saját székeiket

- festi le a lap "Jourovát figyelték Orbán emberei" című írásában azt a jelenetet, amikor a tárca képviselői a bagi találkozón megjelentek. Jourová megjegyezte: a találkozó tényét a magyar hivatalokkal, még Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, Orbán Viktor bizalmasával sem közölte, "Balog emberei mégis megjelentek Bagon".

A biztosnak meggyőződése, hogy "a négy ellenőrt" elsősorban nem az ő személye érdekelte, hanem az, hogy mit mondanak neki a civilek.

Ez szerinte megfelel annak a trendnek, hogy az Orbán kormány egyre inkább megszorítja a civil társadalmat, és a külföldről finanszírozott civil szervezeteket Magyarország ellenségeinek tekinti - állítja Jourová.

Éppen a magyar kormánynak a civil szervezetekre gyakorolt fokozódó nyomása volt Jourová magyarországi útjának egyik oka - mutat rá az újság.

Meglepődött, de nem érzett feszültséget

"Meglepő volt, hogy ezek az emberek megérkeztek. - idézte fel a találkozót a Bagázs egyesület vezetője az Indexnek. Both Emőke szerint hosszas egyeztetés előzte meg a találkozót, és ezen nem merült fel más szervezetek részvétele, bár hangsúlyozta, hogy "felőlük lehetett volna nyilvános is a program, csak így alakult."

A négy résztvevő néhány perccel Vera Jourová után érkezett, és azt mondták, a Lungo Drom képviseletében, Balog Zoltán javaslatára jöttek.

Both Emőke nem érzékelt fenyegetést a jelenlétükben, és nem is változtatott az előre eltervezett programon. A találkozó témája a szervezet tevékenysége volt: a Bagázs a bagi falu roma lakosságának szervez közösségfejlesztő, esélyegyenlőséget segítő, oktatási és szociális programokat. 

Szóba került azonban a magyarországi civil szervezetek elleni kormányzati támadások ügye is, mivel a Bagázs a Norvég alaptól is nyert támogatásokat. Az ötlet, hogy az EU-s biztos a Bagázshoz látogasson, szintén egy érintett alapítványtól jött. Az az Autonómia alapítvány ajánlotta a Bagázst, amelyiknél razziázott a rendőrség, és adatokat, számítógépeket foglalt le. (A bíróság később megállapította, hogy a rendőrség jogtalanul tört rá a civil szervezetre.)

Az Országos Roma Önkormányzat közleménye

Cikkünk megjelenése után adott ki közleményt az Országos Roma Önkormányzat. Nyilatkozatukban azt írják, a megbeszélésen az Országos Roma Önkormányzat képviselői vettek részt. Jelenlétüket az indokolta, hogy biztos asszony látogatása olyan intézményben történt, ahol nagy számban tanítanak roma gyermekeket.

Az Index kiegészítése, hogy a Roma Önkormnányzat tagjai egyúttal a Lungo Drom képviselői is lehettek.

Az EU mellett az ENSZ is aggódik

Jourová azért egyezett meg magyarországi munkalátogatásában Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság első alelnökével , hogy a helyszínen tájékozódjék a problémákról.

"Brüsszel foglalkozni fog azzal, hogy magyar szervek részéről ismételten megsértik az európai szabályokat és elveket" - szögezi le a lap. Brüsszel úgy véli, egyelőre elég figyelni a magyarországi helyzetet, mert az esetleges keményebb fellépés "kontraproduktív is lehet". Ugyanakkor "mérlegelés tárgya az is, nem lenne-e kontraproduktív Európa fennmaradása szempontjából, ha nem tenne semmit" - idézi a lap Jourovát.

Ahogy megírtuk, az ENSZ csütörtökön foglalkozott magas szinten a civil szervezetek magyarországi helyzetével. A szervezet emberi jogi főbiztosa úgy fogalmazott: 

Magyarországon a civil szervezetek, és különösen az emberi jogokkal foglalkozó szervezetek elleni lépések a legfrissebb jelei a szabadságjogok csökkenésének.