Konrád
4 °C
17 °C

Óriásit bakizott a Fidesz a Buda-Cash-botrányban

DSZZS20150130007
2015.03.06. 08:32
Fideszes politikusok több nyilatkozatban is megpróbálták összemosni a mostani Buda-Cash-botrányt a kilencvenes évek hírhedt csalásával, a Globex-üggyel. Az Index azonban kiderítette, hogy Rogán Antal és Varga Mihály is nagyot tévedett: összekevertek két Gyarmati Jánost, akiknek semmi közük egymáshoz. A Fidesz lényegében elismerte a tévedést, de nem kér bocsánatot.

Emlékezetes sajtótájékoztatót tartott múlt csütörtökön Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője itt beszélt arról, hogy a Buda-Cash-ügy szerinte „újabb szocialista brókerbotrány”, és Rogán egyenként, név szerint is megtámadta a cég egykori vezetőit.

A Fidesz honlapján is szereplő videó szerint Rogán érdekesnek nevezte, hogy

hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Mi volt a Globex-ügy?

A Globex-ügy a korai magyar vadkapitalizmus talán legtipikusabb története. A cég aránytalanul magas hozamok ígéretével csábított magához befektetőket, akik nem mérték fel a befektetés kockázatait, vagyis azt, hogy akár teljes egészében el is veszíthetik pénzüket. Miután szembesültek veszteségeikkel, vissza akarták szerezni befektetésüket, bár azok visszafizetésére nem volt garancia. Sokat mond a befektetők felkészületlenségéről, hogy a kisbefektetők 1999-es kártalanításakor több károsult semmilyen nyugtával nem tudta igazolni befektetését.

A bíróság 2010-ben sikkasztás miatt Vellai Györgyikét, a Globex-ügy elsőrendű vádlottját hat év börtönbüntetésre ítélte. A másik globexes vezető, Vajda László bűnsegédként követte el a cselekményeket, őt négy évre büntették.

Gyarmati megtámadása és a börtönbüntetésekkel végződő Globex-ügy emlegetése nem egyszeri állítás, hanem egy kommunikációs stratégia része volt a Fidesz részéről. Ezt bizonyítja, hogy másnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában szintén Gyarmatit támadta, és a személyén keresztül akarta bemutatni, hogy milyen rossz szabályozási környezetben működhetett évekig a Buda-Cash.

Varga azt mondta: „furcsa módon ugyanazok az emberek kerülnek elő az ügyben, akik korábban már eltüntettek pénzt, köztük közpénzeket is a nyilvánosság elől”. Majd példaként említette a Globex volt vezetőjét, Gyarmati Jánost, a Buda-Cash korábbi vezérigazgatóját”. Aki a Globexszel valaha is kapcsolatba került, kérdéses, mennyire ért szakmailag ahhoz a tevékenységhez, amit folytat – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Ez a Gyarmati János nem az a Gyarmati János

Rogán Antal és Varga Mihály azonban komoly hibát vétett. A Buda-Cash egykori vezérigazgatója ugyanis nem ugyanaz a Gyarmati János, aki a Globex-ügy egyik gyanúsítottja volt. Az Index ugyanis megtalálta a Globex-ügy érintettjét, aki közölte, hogy semmi köze a buda-casheshez,

összemostak vele, csak névrokonok vagyunk.

A céginfó adatiból világosan ki is derül, hogy a globexes Gyarmatinak más a születési dátuma, adóazonosítója, anyja neve, mint a Buda-Cash egykori vezérigazgatójának. 

A globexes Gyarmati János azt is mondta, hogy Varga Mihály kijelentésével ellentétben soha nem volt a Globex vezetője. Úgy keveredett az ügybe, hogy az ingatlanforgalmazó cége üzletelt a Globexszel, és „közreműködött értékpapírok visszadátumozásában”. Emiatt lett gyanúsított, ám mivel vallomást tett (ahogy erről az Origo annak idején beszámolt) és együttműködött a hatóságokkal, őt még pénzbírságra sem ítélték.

A globexes Gyarmati azt mondta, jelenleg nem tervezi, hogy pert indít Rogán Antal és Varga Mihály ellen a kijelentéseik miatt.

A buda-cashes Gyarmati Jánost nem értük el, de ügyvédje, Bánáti János megerősítette az Indexnek, hogy ő is szembesült már azzal, hogy a két Gyarmati János nem ugyanaz. Bánáti, aki a Globex-ügy másodrendű vádlottját, Vajda Lászlót védte annak idején, és emlékezett is a globexes Gyarmatira, nem kívánta minősíteni a fideszesek tévedését.

A Fidesz elismeri, de...

Megkerestük Rogán Antalt és Varga Mihályt is, és a következőket kérdeztük mindkettőjüktől:

  • Milyen források alapján állította, hogy a Globex-ügyben érintett Gyarmati János volt a Buda-Cash vezérigazgatója?
  • Hogy fordulhat elő, hogy egy ilyen érzékeny ügyben ekkorát téved?
  • Tervezi a bocsánatkérést az ügyben?

Válaszként egy egymondatos Fidesz-közleményt kaptunk a frakció sajtóosztályától, amely lényegében elismerte a tévedést. 

Gyarmati János esetében lehet, hogy névazonosságról van szó, azonban az általunk megnevezett Gyarmati János sem makulátlan a brókerbotrányban

– írta a sajtóosztály, amely általa megnevezett Gyarmati Jánosról beszél, miközben épp most világítottunk rá, hogy eddig egy személynek hitték a két embert.

A Fidesz egy dokumentumot is küldött mellékletként, amely szerint a buda-cashes Gyarmati Jánost 2002-ben megbírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A Szász Károly elnök által aláírt határozat szerint Gyarmati megsértette a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Ezért egymillió forintra büntette a PSZÁF. Ellenőriztük, ezúttal valóban a buda-cashes Gyarmati bírságáról van szó. 

Varga Mihály nevében az NGM sajtó és kommunikációs titkársága küldött választ, amelyben hosszan leírták, hogy a minisztérium mit tett a Buda-Cash-ügyben. Megjegyezték, hogy „a kormány felelősséggel és az Ön által számon kért, az érintettek problémái iránti érzékenységgel járt el a botrány következményeinek felszámolásában”. A Gyarmati Jánost érintő kérdéseinkre ennyit válaszoltak:

Számos honlapon, újságban, hírműsorban tényként kezelték, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett Gyarmati János azonos a korábbi Globex-botrány egyik gyanúsítottjával. Varga Mihály is a sajtóból értesült erről az információról.

Arra tehát nem kaptunk választ, hogy a Buda-Cash-botránynál a Fidesz miért szedte elő a Globex-ügyet, és bocsánatot kérnek-e a kormánypárti politikusok az összetévesztett Gyarmati Jánosoktól.

Érdekesség azonban, hogy a két Gyarmati összemosása a google-ös keresés alapján először egy február 24-i blogbejegyzés fórumos hozzászólásainál került elő. Egy névtelen hozzászóló írta le először a gyanúját, hogy a buda-cashes és a globexes Gyarmati János ugyanaz. Ez két nappal Rogán sajtótájékoztatója előtt történt.