100 magyar katonát küldhetünk az Iszlám Állam ellen

2015.03.09. 16:00

Az amerikaiak arra kérték Magyarországot, hogy mi is küldjünk katonákat Észak-Irakba biztosítási, védelmi feladatokra, hogy közösen lépjünk fel az Iszlám Állam ellen, hangzott el egy külügyi háttérbeszélgetésen.

Ha áprilisban a parlament ezt kétharmaddal megszavazza, száz magyar katona mehet ki májusban, és további ötven lehet készenlétben. Az akció költsége legfeljebb 20 milliárd forint lehet, ha mindent mi fizetünk. A közös fellépésben 62 ország vesz részt, a kormány támogatná a részvételt.

Szijjártó Péter szerint Magyarország a nyugati értékközösség tagja, és ebből kötelezettségek fakadnak. Mivel az Iszlám Állam terrorszervezet az egész nyugati értékközösség ellen intézett támadást, "kötelességünk hozzájárulni a terrorszervezet elleni erőfeszítésekhez" - fogalmazott a miniszter.

A katonai részvételről, amelyhez kétharmados parlamenti felhatalmazás szükséges, Szijjártó Péter kedden tájékoztatja a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat, a jövő héten pedig részt vesz a parlament külügyi és honvédelmi bizottságának ülésén.