Pintér szerint a rendőri törvénytelenség a jogállam bizonyítéka

D NOE20141211011
2015.03.09. 18:21 Módosítva: 2017.01.12. 16:19

Pintér Sándor nem akar bocsánatot kérni az Ökotárs Alapítványtól, annak ellenére sem, hogy jogerős ítélet van arról, a norvég pénzeket kezelő alapítvány elleni, hatalmas rendőri felvonulással színesített házkutatás törvénytelen volt. A belügyminiszter Fodor Gábor kérdésére adott írásbeli válasza érdekes érvelésen alapszik: véleménye szerint „nem célravezető a nyomozó hatóság döntéseit egy későbbi — akár eltérő jogi álláspontot tükröző — bírósági döntés tartalma szerint értelmezni”.

2014. szeptemberében a rendőrség házkutatást tartott az Ökotársnál . Erről a bíróság január végén mondta ki, hogy nem állt fenn a hűtlen kezelés gyanúja az alapítványnál, és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt sem folyt nyomozás, ezért a rendőrség házkutatása törvénysértő volt: jogtalanul vegzálták azokat a civil szervezeteket, amelyek ellen korábban Lázár János indított offenzívát.

Pintér Sándor korábban azt mondta, az akció minden tekintetben jogszerű volt. Miután most már jogerős bírósági ítélet mondja ki ennek az ellenkezőjét, Fodor Gábor azt kérdezte a minisztertől, hogy bocsánatot kérnek-e a törvénysértés elszenvedőitől, és hogy milyen következményei voltak-lesznek a Nemzeti Nyomozó irodánál a házkutatásnak. Pintér ezekre a kérdésekre nem adott érdemi választ, de azt világossá tette, hogy nem lesz semmiféle bocsánatkérés. A rendőri törvénytelenséget bónuszként a jogállam működésének újabb bizonyítékaként tüntette fel.

Íme, így érvel egy miniszter:

„Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlenségét mutatja, hogy az ügyészségnek és a bíróságnak egymástól lényegesen eltérő jogi álláspontja is lehet; egy adott esetben az eljáró nyomozási bíró gyanút érintő álláspontja sem az ügyben eljáró nyomozó hatóságot, sem az ügyészséget nem köti.”

Pintér teljes válasza pdf-ben itt olvasható.