Nagyon bús most a kőszegpatyi Hökkön Feri bácsi

2015.03.10. 11:01 Módosítva: 2015.03.10. 11:08

Felújítják a kőszegpatyi idősek otthonát, és ezért eltávolították azt a gólyafészket, amit Hökkön Feri bácsi csaknem 60 éve tett fel a Patthy-kastély tetejére.

A Vaol.hu riportja szerint a 77 éves férfi 1958-ban egy láda sörben fogadott, hogy felmászik a tetőre, és kitesz a gólyáknak egy fészket. A fogadást megnyerte, a sört a barátaival megitta, a fészekbe pedig a harmadik napon beköltöztek a gólyák.

2
Fotó: Szendi Péter / vaol.hu

Ezután minden évben visszatértek a gólyák Kőszegpatyra, de az idén lehet, hogy hiába várják őket. Hökkön Feri bácsi fészkét ugyanis a felújítás miatt levették, és másikat tettek a helyébe.

Amit most feltettek, az nem gólyamarasztaló, hanem gólyariasztó. Ez olyan, mint a vendég elé olyan italt letenni, ami ihatatlan. Kitalálták, hogy azért megy tönkre a tető és a kémény, mert odapiszkít a gólya. Most olyat tettek vissza, aminek van négy lába, azon van valami gömbölyű vacak, rajta néhány ággal. El is ment a gólya, szerintem nem is marad itt

– mondta a csalódott bácsi a lapnak.

1
Fotó: Szendi Péter / vaol.hu

A Vas megyei település polgármestere a lapnak azt mondta, hogy a gólyákat nem az új műfészek zavarta meg, hanem a felújítás zaja. Mint mondta, a madarász szakemberek szerint az új fészek megfelelő, olyan alapot ad, amit a gólya tovább tud építeni kedvére. Szerdára befejezik a munkálatokat, és Májerhoffer Attila reméli, hogy azután a gólyák is visszatérnek.

A Wikipedia szócikke szerint mellesleg Kőszegpaty 207 lakosának fele a kastélyban működő idősotthonban lakik. Az 1710-ben épült kastélyt Festetics-kastélynak is nevezik, mivel ott élt Festetics Imre gróf és genetikus.