A kutyával különbül bánnak

2015.03.10. 16:54

Majdnem négy év után is felkavarták a baracskai börtönnel kapcsolatos emlékek Varga Lajost, a péket, akinek a strasbourgi emberi jogi bíróság kedden kihirdetett ítéletében 8000 eurós kártérítést ítélt meg a magyar állam részéről a fogvatartása körülményei miatt. Varga, aki a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele, többször a sírás szélén volt, amikor a jogvédő szervezet sajtótájékoztatóján elmondta, mi történt vele.

Varga 2011-ben raboskodott Baracskán. Ittas vezetés és kisebb garázdaság miatt került rács mögé. A cellája 30 négyzetméteres volt, és összesen 17 rab osztozott rajta, ami azt jelenti, hogy fejenként 1,76 négyzetméter jutott.

A sajtótájékoztatón fényképeket vetítettek a celláról, Varga magyarázta, mi micsoda. Az egymás mellé tolt emeletes ágyak által kialakított fekvőrészt például franciaágynak nevezték. Elmesélte, hogy a férfiak egymás mellett feküdtek itt, a harmadik meg "a lábukat szagolta", állva pedig ekkora helyen "egy helyben lehet toporogni".

Varga még szerencsés volt abból a szempontból, hogy dolgozott, de délután 5-6-tól reggelig így is ekkora helyre volt zárva. A 17 emberre egy vécé és egy működő mosdó jutott, így - mivel a borotválkozást megkövetelték - állandóak voltak a konfliktusok, mondta.

A Helsinki Bizottsághoz mégsem elsősorban emiatt fordult, hanem amiatt a 11 nap miatt, amit egyszer magánelzáráson kellett töltenie.

Olyan megalázó bánásmódban volt részem, hogy a kutyával különbül bánnak

- mondta.

Elmondása szerint így volt:

A 11 nap azzal kezdődött, hogy levitték a fogdasorra, elvettek tőle mindent, egy fél guriga vécépapír maradt csak nála. A zárkában "szutyok volt" és egy vasvécé, tele emberi ürülékkel, amit nem lehetett leöblíteni, mert nem volt elég nagy hozzá a nyomás. Kezet mosni ugyanez miatt szintén nem lehetett rendesen. Ide adták be neki az ételt. Nyár volt, hőség, az ürülék körül muslincák szálltak. Varga az ételt többször kihányta. Azt mondta, elsőre orvost sem hívtak hozzá, csak másodjára, de az sem foglalkozott érdemben vele, látva a körülményeket. Napi egy óra járt volna neki a szabad levegőn, de ebből szerinte jó, ha 30 perc lett a valóságban. 11 nap alatt 7 kilót fogyott. Amikor vége lett a magánelzárásnak, rá nem sokkal szabadult. Kint pszichiáterhez kellett mennie.

Varga szakmája pék. Családos ember volt és vállalkozóként dolgozott, amikor börtönbe kellett vonulnia. Amikor szabadult, nyugtatókat kellett szednie, a munkáját nem tudta rendesen végezni. Tönkrement az üzlet, vissza kellett költözniük falura, végül szétesett a családja.

A strasbourgi ítéletről, a túlzsúfoltságról és a BVOP reakciójáról részletesen itt olvashat. Most 6 rabnak ítéltek meg kártérítést, összesen 26, 3 millió forintnak megfelelő eurót. 450 hasonló ügy van még Strasbourg előtt, a Helsinki Bizottság szerint durva becsléssel összesen 1,6 milliárd forintnyi kártérítési kötelezettség szinte borítékolható.