Képviselőknek és orvosoknak sem kellett szemétdíjat fizetniük Siófokon

2015.03.12. 10:54 Módosítva: 2015.03.12. 10:55

Lengyel Róbert, Siófok új független polgármestere öt részben vagy egészben önkormányzati tulajdonú céget érintő ügyben tett feljelentést hűtlen kezelés, sikkasztás, költségvetési csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt, írja a Sonline.hu.

A lapnak nyilatkozó Lengyel Róbert szerint az egyik ilyen ügy a hulladékkezelési díjak beszedésére alakult nonprofit Siókom Kft.-t érinti, ami 150 embernek engedte el a szemétdíj kifizetését. A 150 kedvezményezett nagy része a szemétszállítást végző NHSZ Zöldfok Zrt. munkavállalói közül került ki, de nem kellett kifizetnie a 28 ezer forintos éves díjat számos városvezetőnek, képviselő-testületi tagnak és orvosnak sem.

Lengyel Róbert, Siófok új független polgármestere
Lengyel Róbert, Siófok új független polgármestere
Fotó: Lengyel Róbert / Facebook

A polgármester szerint több mint 3 és fél millió forintot nem számlázott ki a cég, miközben komoly anyagi gondokkal küzdenek, és ezért a tulajdonos önkormányzatoknak kell támogatniuk a kft.-t, hogy működőképes maradjon. Mint mondja, amennyiben felelős megállapításával zárul a büntetőeljárás, úgy polgári peres eljárásban minden egyes forintot vissza fog perelni a város, illetve a 27 környékbeli önkormányzat tulajdonában lévő Siókom számára.

A szemétszállítást végző NHSZ Zöldfok Zrt. vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a szemétdíjakat beszedő Siókom Kft. új vezetése azt az utasítást kapta, hogy az összes általa nyújtott szemétdíj-kedvezményt 2014 január elsejére visszamenőleges hatállyal szüntesse meg, és a számlákat utólag állítsa ki. Szabó Zoltán szerint ez a szemétszállítást ténylegesen végző dolgozókat is érintené, amit igazságtalannak tart, hiszen minden közszolgáltatást végző cégnél vannak ilyen kedvezmények.

A Sonline.hu-nak ugyanakkor a vezérigazgató elismerte, hogy ő is szerepel a kedvezményezettek listáján, de mint mondta, arról nyugodtan vegyék le. Azt nem akarta kommentálni, hogy rajta kívül többek között politikusoknak sem kellett kifizetni az évi 28 ezer forintos szemétdíjat, mint mondta, ez a Siókom üzletpolitikai döntése volt.

Lengyel a mobilos kampányt is leállította

Országos botránnyá fajult az előző siófoki polgármester, a fideszes Balázs Árpád kampányhúzása, amikor szeptember végén, az önkormányzati választások hajrájában bejelentette, hogy minden 18. évét betöltött siófoki okostelefont kap a várostól, ha kér. 2710-en kértek, és kaptak is, a polgármester azonban ennek ellenére elvesztette a választást. Az új független polgármester állította le az őrületet, ami, ha minden jogosult igénybe vette volna, 238 millió forintos kárt okozott volna a városnak. Így megúszták mindössze 57 millióval.