Szijjártó: Össze akarnak mosni Kiss Szilárddal

2015.03.12. 13:01

„Én 17 évvel ezelőtt, 1998-ban lettem először képviselő Győrben. A Quaestor cégcsoportnak Győrben komoly befektetései vannak. Hát furcsa lett volna, ha győri képviselőként nem ismerem a Quaestor cégcsoportot, annak tulajdonosát, elnök-vezérigazgatóját” – mondta az ATV reggeli műsorában Szijjártó Péter. (A videó itt érhető el.)

A külügyi és külgazdasági miniszter arra reagált, hogy a Quaestor aktívan részt vett a keleti nyitásban (a brókerbotrány kirobbanásáig a cég üzemeltette a moszkvai magyar vízumközpontot), és Szijjártó Péter és a Quaestor-tulajdonos Tarsoly Csaba ismerik egymást.

Hát kérdezem én: egy külgazdaságban aktív cég vezetőjét hogy ne ismerném? Több száz, a külgazdaságban napi szerepet vállaló cég vezetőjét ismerem

– mondta Szijjártó. Arról is beszélt, hogy amint kiderült, hogy baj van a Quaestornál, azonnal felbontotta a minisztérium a velük kötött szerződést. 

Én értem azt, hogy engem Kiss Szilárddal össze akarnak mosni

– magyarázta Szijjártó ironikusan, csakhogy szerinte a tények az ő igazát erősítik: 

Kiss Szilárddal én soha nem dolgoztam együtt. Soha nem volt a beosztottam, soha nem volt a munkatársam, soha nem dolgoztunk egyetlen egy intézménynél – magyarázta a miniszter.

Tény, hogy Kiss Szilárd 2013 októberében elhagyta a külügyminisztériumot, Szijjártó pedig 2014 nyarán került oda. 

A miniszter arról is beszélt, hogy a keleti nyitás nem hozzá köthető, az egy kormányzati stratégia. A riporter később megkérdezte tőle, hogy ő a külpolitika meghatározója vagy végrehajtója. Erre a kérdésre azt válaszolta, hogy a kormányt a miniszterelnök vezeti, tehát vannak olyan külpolitikai döntések, amiket ő hoz meg, de ezekről vele egyeztet.

Arra a kérdésre, hogy a déli nyitás kinek a döntése volt, Szijjártó azt mondta: „Erre én tettem javaslatot.” Hozzátette: azután javasolta ezt, hogy a keleti nyitásban elérték azt a szintet, hogy kinyitottunk minden ajtót. Szerinte jól látszik, hogy értek el komoly eredményeket. (Ennek némiképp ellentmond, hogy nem is olyan régen a 444-nek Szijjártó elismerte, hogy a keleti nyitás gazdaságilag még nem hozta meg a várt sikert.)

És akkor néhány tény, ami miatt érthető, hogy Szijjártót faggatták ebben a témában: